Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prísľub Všeobecnej zdravotnej poisťovne je podľa Unionu nereálny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Dnešný verejný prísľub Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) zdravotníckym zariadeniam, že im nad rámec zmluvne dohodnutého finančného objemu uhradí všetky operácie svojich poistencov, ktorí sú aktuálne na čakacích listinách, označila Union zdravotná poisťovňa za nereálny.

Do konca tohto roka by na čakacej listine nemal podľa vyhlásenia VšZP zostať ani jeden jej poistenec. "Podľa nedávnych vyjadrení štátnej poisťovne vysoký počet jej poistencov na čakacích listinách priamo súvisí s kapacitnými možnosťami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a nie nedostatočnými finančnými zdrojmi," uviedla v reakcii hovorkyňa Unionu z. p. Judita Smatanová. Na mieste je podľa nej skôr otázka, ako chce VšZP svoj prísľub naplniť pri dodržaní rovnocenného prístupu poskytovateľov k čakacím listinám všetkých zdravotných poisťovní.

"Zavádzajúci je aj argument VšZP o vrátení zisku do systému," podčiarkla hovorkyňa. Zdravotná poisťovňa je totiž podľa nej zo zákona povinná tvoriť dostatočné rezervy na plánované operácie poistencov na čakacích listinách. "Preto ak VšZP postupuje v súlade s dnes platným zákonom – mala by mať na týchto poistencov vytvorené rezervy – odliečením týchto pacientov svoj zisk nezníži, a teda ho nemôže, ako tvrdí, vrátiť späť do systému," doplnila Smatanová.

Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai dnes na tlačovej konferencii oznámil, že poisťovňa eviduje k septembru 2012 na čakacích listinách 6706 poistencov. Celková suma, potrebná na operácie pacientov na "čakačkách", predstavuje podľa prepočtov poisťovne približne 15,2 milióna eur. "Hospodársky výsledok VšZP k 31. júlu 2012 bol zisk vo výške takmer 21 miliónov eur," vyhlásil dnes Forai s tým, že poisťovňa vracia zisk naspäť do systému. "Preto nám to dnes umožňuje dať verejný prísľub. Myslím, že to je tá správna odpoveď na čakacie listiny," dodal.

Prísľub, ktorý dnes poisťovňa dala, je časovo ohraničený do konca roka, keďže zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami sú uzavreté do 31.12.2012. Podľa riaditeľa VšZP sa prísľub buď stane súčasťou nových zmluvných podmienok s poskytovateľmi alebo v ňom bude poisťovňa v budúcom roku pokračovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu