Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štrajk učiteľov v číslach: Kto všetko dnes zastavil školstvo?!

Niekde sa štrajkovalo viac, niekde menej, a niekde vôbec Zobraziť galériu (10)
Niekde sa štrajkovalo viac, niekde menej, a niekde vôbec (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnešný štrajk učiteľov a nepedagogických pracovníkov nemal po celej republike úplne rovnaký priebeh. Napríklad vo Zvolene sa odborári dohodli a zorganizovali spoločné protestné zhromaždenie na jednej zo zvolenských základných škôl a v Lučenci protestovali na námestí.

Vo väčšine škôl v Banskobystrickom kraji sa zas štrajkujúci učitelia a nepedagogickí zamestnanci zhromaždili v areáloch svojich škôl, v iných školách sa stretnutia protestujúcich zamestnancov škôl nekonali vôbec.

Napríklad v banskobystrickom Gymnáziu J. G. Tajovského sa dnes stretlo len zhruba 11 učiteľov, hoci do štrajku sa tam z 84 pedagogických a nepedagogických zamestnancov zapojilo 77, z toho 61 učiteľov. S Gymnáziom J. G. Tajovského susediaca Obchodná akadémia Tajovského sa do štrajku vôbec nezapojila. Na Základnej škole Spojová v Banskej Bystrici sa na štrajku aj na rannom protestnom zhromaždení v areáli školy zúčastnilo všetkých vyše 80 zamestnancov.

Mnohí školáci z Nitry a širšieho okolia strávili svoj voľný deň na Autosalóne v Nitre. Plné boli v daždivom počasí aj detské kútiky v obchodných centrách. V Nitre sa do dnešného výstražného štrajku učiteľov zapojilo 13 mestských základných škôl, nezapojila sa len jedna škola. Prevádzka je prerušená aj v 18 materských školách z celkového počtu 25 a zatvorené je aj Centrum voľného času Domino i Základná umelecká škola Jozefa Rosinského. V kraji štrajkuje 52 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja z celkového počtu 67 škôl, informoval hovorca predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Stanislav Katrinec. Učitelia, ktorí sa do štrajku nezapojili, mali pridelenú prácu v škole. Nitriansky samosprávny kraj je zriaďovateľom 67 stredných škôl a školských zariadení, z toho je 16 gymnázií, 50 stredných odborných škôl a jedna jazyková škola.

V Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove boli počas štrajku v škole iba zástupcovia školských odborov. Škola má 70 zamestnancov, na štrajku sa zúčastňuje 67 pracovníkov školy, z toho je desať organizovaných v odboroch. Do štrajku v ich škole sa dnes zapojilo asi 95 percent pracovníkov. V Evanjelickej spojenej škole v Prešove sa podľa zástupkyne odborov Miroslavy Dzubajovej z 50 zamestnancov školy na štrajku zúčastnilo 42 ľudí, ostatní pracujú v škôlke. Ráno sa štrajkový výbor stretol v budove školy a pred 8:00 sa zhruba 25 štrajkujúcich zamestnancov zišlo pred budovou školy, kde členovia štrajkového výboru prečítali vyhlásenie Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a oficiálne sa pridali k štrajku. Východný dištrikt ECAV v Prešove má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti štyri školy.

Do štrajku sa dnes zapojili aj evanjelické školy v Liptovskom Mikuláši, Prešove a Košiciach. Do štrajku nešla Spojená internátna školy v Červenici, kde sa vzdelávajú deti s viacnásobným postihnutím a ide o internátnu formu. Evanjelické školy do svojich požiadaviek zahrnuli aj nespokojnosť s financovaním cirkevných školských zariadení, kde sa cítia byť diskriminované. Týka sa to školských internátov, jedální, školských klubov detí.

Aj väčšina škôl a školských zariadení v Trnavskom kraji dnes štrajkuje. V krajskom meste sa neučí ani v jednej základnej škole, rovnaká situácia je aj v Piešťanoch, Hlohovci a ďalších mestách. Z 52 stredných škôl sa k štrajku pripojilo 43. Štrajkujú aj cirkevné školy v Trnave a Hlohovci. Štrajkujúci vo väčšine škôl neorganizovali žiadne zhromaždenia. V Gymnáziu Jána Baltazára Magina vo Vrbovom sa do štrajku nezapojili nepedagogickí zamestnanci, učitelia však štrajkujú všetci. V stredných školách, ktoré sa zapojili do štrajku, boli počas dňa len poverení členovia štrajkového výboru, ktorí sa striedali podľa vopred vytvorených rozpisov. "Zamestnanci, ktorí sa nezapojili do štrajku, sú poverení inou prácou na pracovisku alebo čerpajú dovolenky,“ povedal Patrik Velšic z Úradu Trnavského samosprávneho kraja. Žiaci majú riaditeľské voľno.

V Žilinskom kraji sa dnes neučí v 44 zo 67 krajských stredných škôl. Najviac riaditeľov dalo študentom riaditeľské voľno na Liptove, kde štrajkuje až 14 zo 17 škôl. Naopak, najmenej stredoškolských učiteľov štrajkuje v Žiline, kde sa učí až v deviatich zo 16 škôl. Zo všetkých 67 stredných škôl, ktoré spravuje žilinská krajská samospráva, dostala väčšina študentov riaditeľské voľno a neučí sa v 44 školách. Päť škôl avizovalo, že na štrajku sa zúčastní len časť učiteľov a výučbu preto zabezpečiť dokážu a tri školy so štrajkom síce súhlasia, ale pedagógovia sa na ňom osobne zúčastniť nechceli. Zvyšných 15 škôl sa k štrajku pripojiť nechcelo. Na Hornom Považí dostali riaditeľské voľno študenti ôsmich škôl, vo zvyšných desiatich sa učí. Na Kysuciach štrajkuje päť z ôsmich a na Orave deväť zo 14 stredných škôl. V Turci sa neučí v ôsmich z desiatich škôl a na Liptove majú voľno študenti 14-tich zo 17-tich škôl.

V Bratislavskom kraji sa dnes pre štrajk nevyučuje na vyše 75 percentách škôl. Na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave (CKB) sa dnes neučí, ale ani neštrajkuje. Na jednej strane nechcú podporiť odbory, ktorým vyčítajú snahu zvýšiť učiteľom platy na úkor neštátnych škôl. Zároveň na protest neučia, lebo platy považujú za neadekvátne. "Zdravý rozum nám odporúča nepodporiť nikoho, kto chce nekorektným spôsobom na úkor cirkevných škôl žiadať zvýšenie svojich platov, takže nepodporujeme odborovú organizáciu, ktorá prišla s takýmto návrhom, ale tiež sa samozrejme pripájame k tomu, že platy neodrážajú skutočné potreby ani vzdelanie učiteľov," povedala riaditeľka CKB Eva Malatincová. Školské odbory totiž žiadali pred letom vládu o zmenu zákona o financovaní školstva tak, aby sa zastavilo normatívne financovanie neštátnych škôl, aby boli zo štátneho rozpočtu financované normatívne len verejné školy. "Neučíme, neštrajkujeme, nie sme prihlásení do štrajku," dodala Malatincová.

Jednodňový výstražný štrajk učiteľov nemal dnes negatívne dopady na veľkých zamestnávateľov v Košickom kraji, Bratislavskom kraji ani v Žilinskom kraji. Zamestnanci U. S. Steel Košice nemôžu vodiť deti do podniku a vedia si zabezpečiť starostlivosť o školopovinné deti. Problémy so zabezpečením zdravotnej starostlivosti o pacientov v súvislosti so štrajkom učiteľov nemá ani Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, kde nezaznamenali zvýšený počet žiadostí o dovolenky či neplatené voľno. Ani magistrát mesta Košice neeviduje zvýšené čerpanie dovoleniek.

Podľa hovorca Slovnaftu Antona Molnára dnešný štrajk u nich nemal žiadny zásadný vplyv na vyberanie dovoleniek zamestnancov. Vysvetľuje si to tým, že vo firme pracuje väčšina mužov, dovolenky by si podľa neho pritom skôr vybrali matky. Dovolenky sa dnes nebrali ani v spoločnosti Volkswagen Slovakia, kde majú viac ako 8 400 zamestnancov. Viac dovoleniek ako v bežný pracovný deň neevidovali ani v Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Ako informovalo personálne oddelenie nemocnice, rodičia o štrajku zrejme vedeli dostatočne skoro a podľa toho sa zariadili.

Žilinská automobilka ani ružomberské papierne nezaznamenali zvýšený počet žiadostí o dovolenky či náhradné voľno. „Podľa informácií z ľudských zdrojov sme žiadne oficiálne žiadosti rodičov v súvislosti s týmto štrajkom nezaznamenali. Je možné, že si ľudia takto štrajkom postihnutí vyberali náhradne voľno či dovolenku, no nemalo to žiaden vplyv na chod závodu,“ uviedol hovorca Mondi SCP Ružomberok Ľubomír Čech. „Nezaznamenali sme zvýšený počet žiadostí o dovolenky alebo náhradne voľno,“ povedal hovorca Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu