Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE Najväčší štrajk učiteľov v histórii: Boj o platy, školy ostali prázdne!

Pochod učiteľov na Hviezdoslavovom námestí za účasti len pár desiatok ľudí. Zobraziť galériu (17)
Pochod učiteľov na Hviezdoslavovom námestí za účasti len pár desiatok ľudí. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Presne rok po proteste tisícok učiteľov pred Úradom vlády SR sa zamestnanci školstva znova púšťajú do boja za vyššie platy a viac prostriedkov na vzdelávanie. Dnes o 06.00 h odštartoval jednodňový výstražný štrajk, ktorý prebieha na všetkých typoch škôl a skončí sa o 18.00 h.

18:00 Štrajk je u konca. Odborári chcú pokračovať rokovaniami.

15:20 Ako využili voľný deň rodičia?

Jednodňový štrajk učiteľov prišiel niektorým rodičom vhod. Kým niektorí boli donútení zobrať si deti zo sebou do práce, iní ich odviedli k susedom, prípadne k starým rodičom. Mama dvoch školopovinných detí z Bojníc bola jedným z rodičov, ktorým napriek tomu, že museli byť v zamestnaní, štrajk vyhovoval. "Mne dnešný štrajk padol veľmi vhod, lebo som so synom musela ísť k lekárke, a tak nemal vymeškané hodiny."  Iní rodičia nechali svoje deti samy doma, pri pozeraní televízie, keďže museli ísť do práce. Mama školáka Mateja vymyslela svojmu synovi zaujímavý program, "zostal doma a upratuje celý dom".
      "Dve sú u susedov a jedno na gymnastike," objasnil otec troch slečien. Aj pre nepriaznivé počasie a dlhotrvajúci dážď rodičia nemali na výber viac možností, kam s deťmi počas štrajku ísť, preto väčšina opýtaných priznala, že s deťmi pozerali doma televíziu.

15:10 Ak si chcete pozrieť, koľko učiteľov a škôl sa štrajku zúčastnilo, dočítate sa, keď kliknete sem.

15:05 V Nitrianskom kraji sa zapojilo do dnešného štrajku učiteľov viac ako 90 percent základných škôl. Najvyššia, vyše 96-percentná účasť je podľa Evy Pavelekovej z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v okrese Šaľa. Ako uviedla, vo všetkých okresoch kraja dosiahla účasť na štrajku viac ako 85 percent, vo väčšine prípadov však presiahla 90-percentnú hranicu. „Nezaznamenali sme žiadne problémy. Dostali sme iba jedinú informáciu o tom, že v jednej základnej škole v topoľčianskom okrese riaditeľ štrajk nechcel povoliť,“ informovala Paveleková.

14:48 V Košiciach sa pre dnešný štrajk učiteľov neučilo ani na jednej mestskej základnej škole, z materských škôl bola otvorená jediná na Hečkovej ulici. Zo stredných škôl pod správou Košického samosprávneho kraja (KSK) prebiehala v meste výučba len na Strednej odbornej škole (SOŠ) technickej Kukučínova.

14:40  Odborári tvrdia, že nie je koniec!

Odborári hodnotia dnešný výstražný štrajk pozitívne. Už budúci týždeň chcú zasadnúť za rokovací stôl so šéfmi rezortu školstva, financií a práce, a tiež so zástupcami zamestnávateľov v školstve. Po rokovaniach rozhodne o ďalšom postupe rada zväzu. "V prípade neúspechu na rokovaniach stanovíme ďalší postup,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek s tým, že nemožno vylúčiť ďalší štrajk. „Je možné, že rada zväzu rozhodne o takomto postupe, v súčasnosti na to nemáme mandát, aby sme vyhlásili ďalší štrajk,“ doplnil Ondek. Pri rokovaní chcú dosiahnuť rast tarifných platov pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent v budúcom roku. O kompromisoch pred rokovaním  hovoriť nechcú.

14:30 V Prešove dnes akútne riešili jeden prípad umiestnenia dieťaťa do škôlky. Na úrad prišiel otecko, ktorý uviedol, že má problém, pre štrajk učiteľov sa mu komplikuje situácia a nemá sa mu kto postarať o dieťa. Keďže z 20 mestských predškolských zariadení sa štrajku zúčastnilo 19, jedna škôlka bola funkčná. Dieťa, ktoré navštevuje materskú školu na Solivarskej ulici, na dnešný deň prichýlili v materskej škole na Slanskej ulici.

13:37 Štrajk učiteľov a nepedagogických zamestnancov nespôsobil masové jednodňové dovolenky rodičov, ktorých deti dnes nemali vyučovanie. Viac dovoleniek ako v bežný pracovný deň nezaznamenali v spoločnosti Slovnaft, Volkswagen Slovakia ani v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave.

13:30 Protest podporuje aj KDH. Podľa exministra Martina Fronca sú v rozpočte rôzne vankúše a skryté rezervy existujú. „Dajú sa nájsť peniaze aj bez zvýšenia deficitu,“ dodal.

13:20 Strana Sloboda a Solidarita vyjadrila svoju spolupatričnosť k prostestujúcim učiteľom transparentom, ktorý vytiahli v parlamente počas rokovania.

Saskári vytiahli v parlamente
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

13:14 V Žilinskom kraji sa dnes neučí v 44 zo 67 krajských stredných škôl. Najviac riaditeľov dalo študentom riaditeľské voľno na Liptove, kde štrajkuje až 14 zo 17 škôl. Naopak, najmenej stredoškolských učiteľov štrajkuje v Žiline, kde sa učí až v deviatich zo 16 škôl. Žilinská krajská samospráva v súvislosti so štrajkom učiteľov a riaditeľským voľnom zatiaľ nezaznamenala žiadnu sťažnosť rodičov.

13:09 Zo základných škôl a školských zariadení sa v Košickom kraji do dnešného výstražného štrajku zapojilo 10 184 zamestnancov, čo je vyše 90 percent z celkového počtu. Až 99-percentnú účasť zaevidovali školskí odborári v okrese Rožňava a 98-perecentnú v okrese Gelnica.

13:00 Učitelia Základnej školy v Sekuliach v okrese Senica podporujú všetky požiadavky školských odborárov, do štrajku sa však pre mimoriadnu situáciu na začiatku školského roka nezapojili. Školský rok sa tu začal s týždňovým meškaním v pondelok 10. septembra, dôvodom bolo odstraňovanie pozostatkov strechy, ktorú strhla veterná smršť koncom augusta.

12:55 Na pochode pred SND sa objavili prvé transparenty s heslami "Za kvalitné školy", "Aj my máme právo na slušný život" či "Štrajk aj za vaše deti".

Pochod učiteľov na Hviezdoslavovom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
Aktivisti využili pochod učiteľov na spropagovanie petície za zúženie trestnoprávnej imunity poslancov.
Zobraziť galériu (17)
Aktivisti využili pochod učiteľov na spropagovanie petície za zúženie trestnoprávnej imunity poslancov.  (Zdroj: Jan Zemiar)

12:50 Jedna z mála škôl v hlavnom meste, kde si dnes žiaci zasadli do školských lavíc, je Spojená škola sv. Františka z Assisi v bratislavskej Karlovej Vsi. Neštrajkuje, lebo si myslí, že takýmto spôsobom učitelia aj tak nedosiahnu žiadny reálny výsledok.

12:48 Účasť na štrajku na východnom Slovensku sa pohybuje na úrovni 75 %. "V Košickom kraji sa podľa našich návratiek zapojilo do štrajku 88 škôl, v Prešovskom kraji je to 106 škôl. Podporili nás aj súkromné, cirkevné školy aj gymnáziá, myslím, že účasť je veľmi dobrá," zhodnotil predseda rady ZO OZ pracovníkov školstva a vedy SŠ a zariadení vo východoslovenskom regióne Ľuboš Kvašňák.

Učitelia zo ZŠ na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
ONLINE Najväčší štrajk učiteľov
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Stredná priemyselná škola strojnícka na Fajnorovom nábreží v Bratislave zostala pre štrajk zavretá.
Zobraziť galériu (17)
Stredná priemyselná škola strojnícka na Fajnorovom nábreží v Bratislave zostala pre štrajk zavretá.  (Zdroj: Jan Zemiar)

12:46 Výzva školských odborárov na celoslovenský štrajk našla pozitívny ohlas u učiteľov v okrese Trebišov, k štrajku sa pripojilo zhruba 90 percent pracovníkov základných a materských škôl. "Všetky školy, ktoré sú odborovo plne organizované, štrajkujú, minimálna hranica účasti je tých 80-85 percent, sú školy, kde je účasť 100-percentná," uviedla predsedníčka okresnej rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Eva Kmecová.

12:44 V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica účasť na štrajku prekročila 90 %. V okrese Stará Ľubovňa sa do štrajku zapojilo všetkých 20 škôl, v ktorých má ZO OZ svoju pôsobnosť. "Počet zamestnancov, ktorí sa zúčastnili je 643, čo predstavuje 85,4%, vrátane šiestich škôl, ktoré nemajú základnú organizáciu," vysvetľuje vedúca ZO OZ v Starej Ľubovni Lídia Hricíková.

12:34 Štrajkujú aj cirkevné školy v Trnave a Hlohovci. V Trnave sa neučí ani v jednej základnej škole, rovnaká situácia je aj v Piešťanoch, Hlohovci a ďalších mestách. Z 52 stredných škôl sa k štrajku pripojilo 43.

12:32 Na ZŠ a MŠ na Tajovského ulici v Poprade dnes bolo tak, ako na väčšine škôl, pusto. "V popradskom regióne sa zapojilo do štrajku zamestnancov školstva 52 základných škôl, materských škôl a školských zariadení a z 1658 zamestnancov sa zapojilo 1449, čo je viac, ako 87 % všetkých zamestnancov," informovala šéfka odborového zväzu v Poprade Jana Baburová.

12:23 Pred SND na Hviezdoslavovom námestí, kde má už od dvanástej prebiehať pochod učiteľov, postáva len pár desiatok ľudí. Chýbajú im transparenty, ktoré by ich odčlenili od skupiniek turistov a ktorými by na seba upozornili.

Pochod učiteľov na Hviezdoslavovom
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:16 Učitelia sú pripravení štrajkovať aj dlhšie, povedal to učiteľ a člen štrajkového výboru Jaroslav Šatánek. "Aj v odbore školstva potrebujeme jedného Kollára, ktorý bojoval za záujmy lekárov. I keď ako človek, myslím si, svojím spôsobom zlyhal, ale dosiahol to, že lekári si vybojovali také zvýšenie platov, ako je nástupný plat mladého učiteľa,“ dodal Šatánek.

12:06 Vyjadrite sa v našej ankete (umiestnenej nižšie) alebo napíšte váš názor na štrajk učiteľov na tipy@topky.sk.

12:01 Aj košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika vyjadrila podporu dnešnému štrajku. "Napriek faktu, že štrajk je jedným z krajných riešení, podporujeme úsilie učiteľov o prezentáciu problémov nahromadených v našom vzdelávacom systéme a ich snahu o zodpovedné a konštruktívne riešenie celého problému," uviedla dnes univerzita v stanovisku.

12:00 V Trenčianskom samosprávnom kraji sa do štrajku zapojilo 87,48 % pracovníkov základných a materských škôl. Najvyššia účasť v štrajku je v Partizánskom, kde sa doň zapojilo 421 z celkového počtu 436 školských pracovníkov, čo predstavuje 96,55 %.

11:58 Niekoľko stoviek zamestnancov školstva vyšlo dnes v Leviciach do ulíc napriek daždivému počasiu.

Poslanec Švejna si do parlamentu priviedol 6-ročnú školáčku

11:52 Poslanec a podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna dnes musel prísť do parlamentu so 6-ročnou dcérou, pretože ju nemal kde nechať v čase štrajku učiteľov. „Manželka i ja sme zamestnaní, starých rodičov nemáme v Bratislave, tak som ju musel zobrať so sebou do roboty,“ povedal Švejna, ktorý sa dcérke prváčke snažil vysvetliť, čo je to štrajk. Nie je si istý, či sa mu to podarilo.

S takýmito heslami prišli učitelia pred ZŠ Nábrežia mládeže v Nitre.
Zobraziť galériu (17)
S takýmito heslami prišli učitelia pred ZŠ Nábrežia mládeže v Nitre.  (Zdroj: TASR)
Učitelia v štrajku
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)

11:49 V Dunajskej Strede sa všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zúčastňujú dnešného štrajku a sú zatvorené. Pracovníci materských škôl podporujú štrajk, ale fungujú.

Niektorí chcú v prípade neúspechu pokračovať paralyzovaním školstva

11:47 Gymnázium na L. Sáru v Bratislave je prázdne, do školy neprišlo 740 žiakov. Na vstupné dvere len štrajkový výbor nalepil oznam s odkazom "Štrajk." Okrem výboru v budove sedí len riaditeľ. Predseda Odborovej organizácie pracovníkov gymnázia Slavomír Drahoš tvrdí, že jednodňový štrajk nevyrieši veľa, je to však začiatok. "Ak ale vláda neustúpi, štrajky budú pokračovať. Viem si predstaviť, že sa nerozdajú vysvedčenia, že sa neodmaturuje, že sa úplne paralyzuje školstvo na pol roka," upozornil.

11:45 Učitelia Základnej školy s materskou školou v myjavskej mestskej časti Turá Lúka síce štrajk podporujú, no aktívne sa doňho nezapojili. Dôvodom bola nejednotnosť pedagógov v kopaničiarskom regióne.

11:41 Jednou z mnohých banskobystrických škôl, ktoré sa dnes zapojili do celoslovenského učiteľského štrajku, je aj Gymnázium J. G. Tajovského. Na škole dnes štrajkuje 91,7 percenta zamestnancov. Z 84 zamestnancov školy sa do štrajku zapojilo 77. Z učiteľov neštrajkuje len jeden, (celkovo ich je 62), z 22 nepedagogických pracovníkov sa zapojilo do štrajku 17.

Za lepšie podmienky učiteľov štrajkujú aj na Základnej škole Nábrežia mládeže v Nitre.
Zobraziť galériu (17)
Za lepšie podmienky učiteľov štrajkujú aj na Základnej škole Nábrežia mládeže v Nitre.  (Zdroj: TASR)

11:38 Takmer 500 učiteľov a nepedagogických zamestnancov základných a materských škôl okresu Zvolen dnes prišlo aj napriek dažďu na dvor Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, aby podporili požiadavky učiteľov. Do štrajku sa v tomto okrese zapojilo 87 % pracovníkov školstva.

11:33 Porovnajte si platy slovenských učiteľov s inými krajinami v našom článku.

11:29 Cirkevné školy pod správou košického rímskokatolíckeho arcibiskupstva sa do dnešného výstražného štrajku učiteľov nezapojili a prebieha v nich výučba. Uviedol to riaditeľ Arcibiskupského školského úradu v Košiciach Miroslav Jacko. V rámci Košického a Prešovského kraja je 41 materských, základných a stredných škôl, a školských zariadení, ktoré spadajú pod arcibiskupskú pôsobnosť. "Nikde nie je vyučovanie prerušené, nemám ani informácie, že by sa do štrajku zapojili nejakí individuálni učitelia," povedal Jacko.

11:25 Takmer 600 učiteľov sa stretlo dnes na Námestí republiky v Lučenci. K protestu odborárov sa pridali učitelia z mesta, ale aj z okresov Lučenec a Poltár. Okoloidúci vyjadrili štrajkujúcim pedagógom podporu a vystúpili aj niekoľkí rodičia.

11:21 Napriek nepriazni počasia sa učitelia chystajú vyjsť do ulíc opäť. Už o dvanástej by sa mali zísť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V hlavnom meste je len 11 stupňov, na mnohých miestach krajiny hlásia meteorológovia dážď a prehánky.

11:15 Presne pred rokom vyšli nespokojní učitelia do ulíc, keď protestovali pred Úradom vlády.

11:03 SDKÚ plne podporuje oprávnené požiadavky učiteľov a zamestnancov školstva. "Na Slovensku nikto nepochybuje o tom, že učitelia si 10-percentné zvýšenie platov zaslúžia," uviedol dnes poslanec SDKÚ Viliam Novotný. "Zastávame názor, že požiadavky učiteľov vláda Ivety Radičovej nestihla splniť, ale na ťahu je socialistická vláda istôt pre občanov Roberta Fica," zdôraznil. SDKÚ navyše podľa jeho slov vysoko hodnotí aj zdržanlivosť a striedmosť učiteľov v ich požiadavkách.

10:42 Do štrajku sa na Základnej škole v Muránskej Dlhej Lúke väčšina učiteľov nezapojila. V obci navštevujú deti len prvý stupeň, namiesto vyučovania sa dnes učitelia s deťmi hrajú. Keďže škola nemá právnu subjektivitu a ani odborovú organizáciu, štrajk podporujú len symbolicky.

10:32 Aj deti v Banskej Bystrici môžu využiť náhradný program občianskeho združenia Vedecká hračka. Môžu sa prísť zahrať na inovovanú stálu interaktívnu výstavu vedeckých hračiek a hlavolamov doplnenú virtuálnym futbalom. "Štrajk zamestnancov školstva chceme podporiť tým, že 13. septembra umožníme zdarma - bez vstupného - poznávacie hranie na našej interaktívnej výstave vedeckých hračiek a hlavolamov VEDHRAČKA," priblížila predsedníčka OZ Beata Puobišová.

10:28 Nástupný plat slovenského učiteľa základnej školy predstavuje štvrtinu platu začínajúceho učiteľa v Rakúsku. Podľa údajov OECD za rok 2010 predstavoval hrubý nástupný plat učiteľa na základnej škole u nás 541 eur. Menej zarobili už len učitelia v susednom Poľsku a Maďarsku, ktorí si na výplatnej páske našli v prepočte viac ako 400 eur. Menej ako osemsto eur v hrubom po prepočte zarobili začínajúci učitelia v Česku.

Takto to vyzerá na ZŠ na Bernolákovej ulici v Košiciach.
Zobraziť galériu (17)
Takto to vyzerá na ZŠ na Bernolákovej ulici v Košiciach.  (Zdroj: SITA)

10:19 V Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji sa do štrajku zapojil menší počet škôl, ako sa pôvodne predpokladalo. Žilinský kraj hlási 46 % škôl, účasť v dvoch ďalších krajoch dosahuje do 60 %. „Neviem, čo sa tam deje, ale tie percentá sú nižšie,“ uviedol dnes líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV), ktorý štrajk organizuje, Pavel Ondek.

10:14 Bratislavská mestská časť Staré Mesto otvorila Mimoriadny školský klub pre deti, ktorých rodičia v deň štrajku nemajú možnosť zabezpečiť pre svoje dieťa inú starostlivosť.

V Košiciach majú pre deti náhradný program

10:06 Ak sa zdržiavate v Košiciach, okrem návštevy ZOO si môžete vychutnať aj jazdu Košickou detskou historickou železnicou, ktorá bude dnes pre štrajk mimoriadne premávať. Pre malých aj veľkých cestujúcich sú pripravené štyri jazdy vláčikom s odchodmi z Čermeľa o 9:15, 11:15, 13:15 a 15:15 h.

10:04 Košická ZOO zareagovala na vzniknutú situáciu svojsky. V dnešný deň totiž poskytuje 50 % zľavu na vstupné všetkým žiakom základných a študentom stredných škôl. Deti do 6 rokov majú dnes bezplatný vstup. ZOO dokonca pripravila pre záujemcov celodenný program - kŕmenie tuleňov, málp, kondora veľkého, šou vo výbehu levíc a medveďov.

Učiteľov podporujú aj študenti

9:30 Štrajk podporujú aj študenti a doktorandi. Členovia Študentskej rady vysokých škôl ako aj Asociácie doktorandov Slovenska si myslia, že dnešná akcia prispeje k zvyšovaniu kvality slovenského školstva.

9:03 Opozičná Most-Híd podporuje štrajkujúcich. "Napriek nepriaznivej situácii, v ktorej sa naša ekonomika nachádza, napriek potrebe a nevyhnutnosti konsolidácie verejných financií, vláda musí nájsť zdroje a požiadavkám učiteľov vyjsť v ústrety," uvádza sa v stanovisku strany.

8:45 Dnešný štrajk učiteľov je považovaný za najväčší v školstve od roku 2003, keď školy protestovali až dvakrát. Do prvého z nich sa zapojilo viac ako 90 percent slovenských škôl, do druhého 60 až 70 percent škôl. Učitelia si vtedy vybojovali 7-percentný rast miezd vo verejnej službe. Pozrite sa, kde všade sa na Slovensku štrajkovalo od roku 1993.

8:30 V Žilinskom a Prešovskom kraji protestuje proti kritickej situácii v školstve vyše 87 percent základných a materských škôl. Banskobystrický kraj nahlásil do štrajku 85 percent, Trenčiansky približne 83 percent a Trnavský 80 percent základných a materských škôl.

Najviac škôl štrajkuje v Bratislavskom, Nitrianskom a Košickom kraji

8:18 Počas dnešného štrajku učiteľov i nepedagogických zamestnancov zatvorilo brány najviac škôl v Bratislavskom, Nitrianskom a Košickom kraji. Vyplýva to z predbežných čísel, ktoré školským odborárom nahlásili regionálne organizácie. V spomínaných troch krajoch je v štrajku viac ako 90 percent základných a materských škôl.

Základná škola park Angelinum v Košiciach počas štrajku učiteľov.
Zobraziť galériu (17)
Základná škola park Angelinum v Košiciach počas štrajku učiteľov.  (Zdroj: SITA)

7:10 Odborový zväz školám odporučil, aby sa dnes medzi 09.00 a 10.00 h stretli so štrajkujúcimi pred školou alebo vo foyer, prečítali vyhlásenie, a aby štrajkové výbory oslovili miestne médiá. Viaceré bratislavské školy, ktoré boli v stredu (12.9.) kontaktované, však uviedli, že sa združovať nebudú. Štrajk chcú realizovať tak, že učitelia zostanú doma.

6:00 Podľa údajov Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV), ktorý štrajk organizuje, účasť nahlásilo vo väčšine krajov okolo 90 percent základných vrátane materských škôl. Spomedzi stredných škôl sa vo väčšine krajov zapája okolo 70 percent. Štrajku sa zúčastňuje aj necelá tretina vysokých škôl.

19:09 TORNAĽA - Do štrajku učiteľov sa v Tornali zapoja všetky školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a aj dve stredné školy. Ako informoval prednosta mestského úradu Lajos Balajti, z osobných dôvodov sa nezapojí len niekoľko jednotlivcov. Riaditelia škôl dajú týmto učiteľom náhradnú prácu.

16:28 POPRAD - Do štrajku učiteľov sa vo štvrtok (13.9.) zapojí aj Základná škola (ZŠ) s Materskou školou (MŠ) na Francisciho ulici v Poprade. Riaditeľ školy Miroslav Jagáč uviedol, že štrajkovať bude 34 z 36 učiteľov v ZŠ a všetkých 12 učiteľov z MŠ. „Vyšiel som v ústrety odborárom, prijal som podnet na vyhlásenie štrajku, vyhlásil som prerušenie prevádzky z organizačných a technických dôvodov, máme asi 74 percentnú úspešnosť zapojenia do štrajku. Zapojí sa menej prevádzkových pracovníkov,“ uviedol Jagáč.

15:23 BRATISLAVA - Do štrajku učiteľov sa aj v hlavnom meste chystá zapojiť prevažná časť škôl a niektoré materské školy. Náhradný program pre žiakov v podobe kultúrnych či športových akcií mestské časti ale nechystajú. Nájdu sa však aj také, ktoré pre deti zabezpečia aspoň obed v školskej jedálni, školskú družinu či akúsi formu denného táboru pre najmenších.

Starom Meste sa do štrajku zapojí všetkých sedem základných škôl a aj sedem materských škôl. Pre rodičov, ktorí nemajú v tento deň kam dať svojich najmenších, samospráva zriadi mimoriadny školský klub v priestoroch Základnej školy s materskou školou M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici. Ten bude určený pre škôlkarov a žiakov prvého a druhého ročníka. O deti sa tam postarajú od 7.30 do 15.00 h.

V najväčšej mestskej časti Petržalka vo štvrtok zatvorí svoje brány všetkých 11 základných škôl a 18 materských škôl. Náhradný program v mestskej časti nechystajú. "Nemal by ho kto zabezpečiť," povedala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová. Náhradný program nebudú mať ani v Ružinove. Tam sa do štrajku zapojí všetkých deväť základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, informovala hovorkyňa Miroslava Štrosová.

Všetky základné školy sa zapoja do štrajku aj v Novom Meste. Učiť sa tak nebude na ôsmich školách a svoje brány zatvorí aj desať z jedenástich materských škôl, informoval novomestský hovorca Marek Tettinger. Ostane otvorená len škôlka na Cádrovej ulici.

Nie všade pedagógovia štrajkujú, tvrdia však, že ich podporu štrajkujúci majú. Tak je to napríklad v Dúbravke. "Do štrajku sa zapoja všetky štyri základné školy a šesť z deviatich materských škôl," uviedol hovorca mestskej časti Michal Kriško. "Aj tie škôlky, ktoré ostanú otvorené, však vyjadrujú podporu štrajku," dodal. V Devínskej Novej Vsi zase neštrajkuje ani jedna z dvoch škôlok. "Súhlasia so štrajkom, podporujú ho, ale učia. Prevádzka teda nie je ohrozená," povedal starosta Milan Jambor. Deti dvoch devínskonovoveských základných škôl si do lavíc vo štvrtok ale nesadnú.

Riaditeľské voľno na deň štrajku vyhlásili aj v lamačskej Základnej škole na Malokarpatskom námestí.

14:52 KOŠICE - V Košiciach bude z vyše 100 základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta počas štvrtkového štrajku fungovať len jediná  - materská škola na Hečkovej ulici. Potvrdila to dnes hovorkyňa mesta Martina Viktorínová. "Čo sa týka školských zariadení v správe mesta, viac ako 93 percent zamestnancov sa zapojí do štrajku," uviedla Viktorínová Pod mestom funguje 52 základných, vyše 50 materských škôl, centrum voľného času, umelecká a jazyková škola. Fungovať bude len Materská škola Hečkova.

V Košickom kraji sa na štrajku učiteľov zúčastní zo 65 stredných škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja najmenej 54. Naopak, sedem škôl ohlásilo, že sa do štrajku nezapojí.

14:36 KOMÁRNO - Zväz maďarských pedagógov na Slovensku podporuje výstražný štrajk učiteľov a snahu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, nakoľko pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školstva sú finančne podhodnotení. Konštatoval jeho predseda László Pék.

14:29 MARTIN - Do štvrtkového štrajku učiteľov sa zapojí aj osem z deviatich martinských mestských základných škôl, jedna umelecká škola a všetkých šesť samostatných materských škôl. Učiť sa bude iba v základnej a materskej škole na Dolinského ulici, kde sa na štrajku nechce zúčastniť ani jeden učiteľ a v normálnom režime bude fungovať aj Centrum voľného času Kamarát. Naopak, stopercentnou účasťou sa chystajú podporiť štrajk učitelia zo základných škôl na Gorkého, Hurbanovej a Kronerovej a zo všetkých šiestich materských škôl.

14:06 MICHALOVCE -  Žiaci zemplínskych škôl, ktoré sa vo štvrtok zapoja do štrajku učiteľov, budú mať v tento deň na území viacerých miest obmedzené možnosti pre krúžkovú činnosť. Účasť na avizovanej protestnej akcii totiž prisľúbili aj centrá voľného času či školské zariadenie, kde fungujú strediská záujmovej činnosti.

14:10 BANSKÁ BYSTRICA/ BREZNO - Do celoslovenského štvrtkového štrajku sa zapoja všetky materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Brezno aj krajského mesta Banská Bystrica. Dnes o tom informovali hovorkyňa primátora mesta pod Urpínom Monika Pastuchová a prednostka mestského úradu v Brezne Ivana Kružliaková. V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskej Bystrice je 12 ZŠ a 27 MŠ, v zriaďovateľskej pôsobnosti Brezna tri ZŠ s MŠ. V Banskej Bystrici sa z mestských vzdelávacích inštitúcií tiež do štrajku zapojí Centrum voľného času Havranské.

12:53 TRENČÍN - Do štvrtkového štrajku učiteľov sa podľa aktuálnych informácií v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) aktívne zapojí 2379 stredoškolských učiteľov a školských zamestnancov, čo je asi 59 percent z celkového počtu pracovníkov na stredných školách. Dnes o tom informovala predsedníčka Rady školského odborového združenia pre Trenčiansky, Banskobystrický a Žilinský kraj Iveta Majerová.

12:31 - Stredoškolská študentská únia Slovenska (SŠÚS) podporuje jednodňový výstražný štrajk učiteľov, ktorý sa uskutoční tento štvrtok (13.9.). "Myslíme si, že je potrebné zvýšiť ohodnotenie práce učiteľov z viacerých dôvodov a malo by to širokospektrálny pozitívny vplyv ako napríklad vyššiu satisfakciu samotných vyučujúcich alebo zatraktívnenie učiteľskej profesie, ktorá v poslednom čase trpí odlivom pracovnej sily práve z dôvodu nízkej lukratívnosti," uviedol člen predsedníctva únie Martin Vanko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu