Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spotrebitelia pozor: Podvodom môžete prísť o svoje peniaze!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spotrebiteľské centrum upozorňuje na ďalší spôsob, ako môžu spotrebitelia prísť o svoje peniaze, pričom marketingové spoločnosti zneužívajú ich dôverčivosť a dobrú vôľu. Ide o vhodenie výživových doplnkov do schránok ľudí, ktoré si nikdy neobjednali.

Dnes o tom informoval generálny riaditeľ Spotrebiteľského centra Miroslav Antoňak. Obchodná spoločnosť sa špecializuje na predaj výživových doplnkov s obsahom Omega 3 nenasýtených mastných kyselín rôznymi marketingovými praktikami na území Česka a aj na našom území.

Jednou z takýchto praktík je napríklad poskytnutie spotrebiteľovi prvého skúšobného balíčka zadarmo, resp. len za cenu poštovného a balného, pri ďalšom doručení výživových doplnkov už spotrebiteľovi účtujú plnú sumu, ktorú je nútený uhradiť pod hrozbou exekúcie.

"Spotrebiteľov dôrazne upozorňujeme, aby brali na vedomie skutočnosť, že vlastnoručný podpis nie je podmienkou pre uzatvorenie zmluvného vzťahu. Právny úkon - uzatvorenie zmluvy, je možné vykonať aj na diaľku napríklad telefonicky a to ústnym súhlasom či potvrdením objednávky," uviedol Antoňak. Ako dodal, konanie obchodnej spoločnosti je v rozpore so zákonom na ochranu spotrebiteľa, lebo spoločnosť pri tomto zásielkovom predaji spotrebiteľov dostatočne neinformuje v telefonickom rozhovore, že ide o vernostný program alebo o zasielanie opakovaných dodávok. "Predajca pri predaji využíva agresívne obchodné praktiky, ktorých používanie je zákonom zakázané," doplnil.

Spotrebitelia, ktorým boli doručené skúšobné balíčky výživových doplnkov alebo iných tovarov do ich poštových schránok, nie sú zo zákona povinní od zmluvy odstúpiť, ani takúto nevyžiadanú zásielku vrátiť a už vôbec nie uhrádzať nejaké finančné plnenia. Balenie je prispôsobené veľkosti bežnej poštovej schránky, teda je možné zásielku jednoducho vhodiť do schránky bez toho, aby spotrebiteľ zásielku prebral. Predávajúci nevie preukázať, že zásielka bola doručená, lebo nie je posielaná doporučenou poštou.

Podľa Antoňaka existuje dôvodné podozrenie, že predajca sa spolieha na dobrú vôľu spotrebiteľov. Tí odstúpením od zmluvy, resp. vrátením tovaru poskytujú predajcovi svoje kontaktné údaje. Práve odstúpenie od zmluvy alebo akákoľvek iná komunikácia zo strany spotrebiteľa môže slúžiť na vylákanie adresy a iných kontaktných údajov od spotrebiteľov za účelom opätovného zasielania nevyžiadaných zásielok. Toto konanie môže poškodzovať individuálne práva spotrebiteľov na ochranu ich súkromia.

"Voči predajcovi týchto výživových doplnkov už v Českej republike koná Státní zemědělská a potravinářská inspekce, ktorá spoločnosť pôsobiacu aj na Slovensku zaviazala v správnom konaní riadne a zreteľne informovať spotrebiteľov na objednávkových letákoch alebo v telefonickom rozhovore o tom, že vyjadrením súhlasu vstupujú do vernostného programu," informovala Soňa Kubáni z Európskeho spotrebiteľského centra v SR a dodala, že v Českej republike už bolo iniciované súdne konanie.

"Hoci možno v Českej republike spoločnosť tieto povinnosti uložené správnym orgánom dodržiava, na Slovensku sa však podľa našich podnetov tak nedeje. Je možné, že spotrebiteľ naozaj prejavil súhlas so zaslaním, to sa však zistí až pri riešení konkrétneho podnetu," uzavrela Soňa Kubáni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu