Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ničia si zdravie: Takmer 80% stredoškolákov BSK fajčí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podľa predbežných výsledkov projektu Rešpekt pre zdravie takmer 80 percent žiakov stredných škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) fajčí. Nadváhu má alebo obéznych je skoro 20 percent chlapcov a 10 percent dievčat.

Takmer tretina chlapcov a 22 percent dievčat má tiež zvýšený krvný tlak. "Väčšina detí spáva menej ako osem hodín denne. Významný počet dievčat užíva antikoncepciu a u chlapcov zaznamenali zvýšenú svalovú hmotu v dôsledku užívania potravinových doplnkov," priblížil riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Valerián Potičný.

Bratislavský samosprávny kraj už takmer rok mapuje v rámci tohto projektu zdravotný stav stredoškolákov, pričom na základe výsledkov realizuje aj patričné opatrenia. Na školách vo svojej pôsobnosti organizuje športové aktivity, podporuje školské krúžky a žiakov motivuje k športu cez rozličné súťaže. Okrem toho revitalizuje športové areály, ktoré budú prístupné tiež verejnosti. Zároveň pripravuje zmenu a skvalitnenie stravovania v školských jedálňach.

"Projektom chceme vzbudiť záujem širokej verejnosti, no najmä mládeže, o aktívnu zmenu spôsobu života. Podľa výsledkov je zrejmé, že sa nám to darí. Veľmi milo ma prekvapil aktívny prístup a záujem študentov stredných škôl o svoj zdravotný stav. Za necelý rok bolo v rámci projektu vyšetrených vyše 3000 žiakov," konštatoval predseda BSK Pavol Frešo.

Zatiaľ sa realizoval na 26 stredných školách v pôsobnosti BSK, vyšetrených bolo 3075 žiakov vo veku od 14 do 19 rokov a pokračuje na ďalších školách.

Zahŕňa preventívne vyšetrenia žiakov, ktoré sa sústreďujú najmä na civilizačné ochorenia, ako sú obezita a cukrovka. BSK na ňom spolupracuje s regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ). Informácie poskytla hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu