Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké zmeny pri vodičákoch: Platnosť bude obmedzená, motorky od 24 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

BRATISLAVA – Vodičov čakajú od budúceho roka revolučné zmeny. Dôvodom je zjednotenie vodičských preukazov v celej Európskej únii. Slovákov sa dotknú najmä nové skupiny pre motorkárov, vekové obmedzenia a aj ich vydávanie na dobu určitú. Zmení sa tak aj platnosť tých, ktoré boli vydávané v minulosti.

Podľa nariadenia, ktoré schválil Európsky parlament bude platnosť všetkých vodičských preukazov v EÚ iba 15 rokov. Ak vám vodičák vydali od 1. Januára 1993 do 30. Apríla 2004, bude vám platiť do 31. Decembra 2023. Ak ste vodičský preukaz dostali po 1. Máji 2004, bude platiť do 31. Decembra 2032.   

Najväčšie zmeny sa však dotknú motorkárov a šoférov nákladných áut. Oprávnenie viesť skúter, moped, či malú štvorkoľku získate ako doteraz automaticky. Ale pozor, tie výkonnejšie skupiny sa budú líšiť. Motorkári nad 18 rokov budú môcť viesť stroj, ktorého výkon nepresiahne 25 KW.  Táto novovzniknutá skupina sa bude volať A2.  Motorky bez obmedzenia výkonu však budú môcť získať iba vodiči nad 24 rokov. Veľa mladých tak príde o možnosť viesť športové motorky s vysokým výkonom.

O tri roky sa posúva hranica minimálneho veku šoférovania nákladiakov a autobusov. Skúšky na veľké nákladiaky a kamióny budete môcť totiž absolvovať najskôr ako 21 roční. Ak budete chcieť šoférovať autobusy určené na prepravu viac ako 16 osôb, budete musieť mať minimálne 24 rokov. Doteraz stačilo iba 21.

Novinkou je aj to, že vodiči nad 65 rokov už nebudú musieť absolvovať povinnú zdravotnú prehliadku každé dva roky ale len raz za 5 rokov. Výnimkou sú šoféri nákladných áut, autobusov, vozidiel záchranárov, hasičov a policajtov, pošty a taxislužby. Tým ostáva povinnosť absolvovať prehliadku každé dva roky.

Ak sa vás zmeny dotknú negatívne, máte ešte šancu do 19. Januára. Ak si totiž spravíte vodičák  na veľkú motorku, kamión alebo veľký autobus podľa súčasných pravidiel, zmeny sa vás nedotknú.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu