Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico poteší bohatých: Daň z luxusu vláda odložila o jeden rok!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Avizované zdaňovanie luxusných nehnuteľností sa odsúva najskôr na rok 2014. Vláda nakoniec od týchto daní v rozpočte na budúci rok upustila.

Daň z luxusných nehnuteľností sa mala zaviesť do legislatívy ešte v tomto roku, platiť však zatiaľ nebude. Podľa informácií denníka Pravda môže byť dôvodom posunu termínu aj to, že sa vláda uspokojila s presadením zmien v druhom pilieri z ktorého si sľubuje vyše 600 miliónov eur v tomto a budúcom roku.

Medializovaných je niekoľko variantov zavedenia dane. Oslobodených malo byť prvých 20– až 30-tisíc eur trhovej ceny prvej nehnuteľnosti vlastnenej domácnosťou a samotná sadzba by bola 0,5 percenta z jej hodnoty. Pri domoch sa zas malo viac platiť pri rozlohe väčšej ako približne 105 štvorcových metrov. 

Vláda takisto zvažovala aj možnosť zavedenia odpočítateľnej položky na úrovni až 100-tisíc eur z trhovej ceny v závislosti od regiónu. Posledný návrh vraj hovoril o zdaňovaní bytov s výmerou nad 65 štvorcových metrov v najlepších lokalitách.  O tom, ktoré sú tie najlepšie, kde by sa vyrubila extra daň, rozhodnú úradníci na základe online aktualizovaných cenových máp Národnej banky Slovenska, poskytujúcich relevantné informácie o vývoji trhových a ponukových cien na domácom realitnom trhu. 

Denník sa opiera o údaje Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, podľa ktorých   Slováci na bývanie vynaložia 26 percent svojho hrubého disponibilného príjmu, pričom priemer OECD predstavuje 22 percent. Dane z nehnuteľností sú na Slovensku síce relatívne nižšie, napriek tomu bývanie zhltne väčšiu časť príjmov.

Daň z nehnuteľností v súčasnosti určujú a vyberajú mestá a obce. Na budúci rok by im mala do rozpočtov priniesť 309 miliónov eur, čo predstavuje zhruba šestinu ich príjmov. Ročná daň z nehnuteľnosti sa momentálne pohybuje za rodinný dom na východe Slovenska v sume 30 až 50 eur.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu