Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci chcú radšej v susedstve lesbičky ako gejov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre väčšinu Slovákov je susedstvo lesbičiek prijateľnejšie ako to, že by vedľa nich žil pár homosexuálnych mužov. Susedstvo gejov by skôr prekážalo alebo určite prekážalo 32 percentám ľudí, kým v prípade lesieb je to len 29 percent.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Iniciatívu Inakosť, ktorý skúmal aj postoje ľudí k homosexuálom v konkrétnych situáciách.

"Vychádza to asi z rozličného vnímania ľudí. Ľuďom menej prekáža, keď napríklad idú po ulici dve ženy a držia sa za ruky, ako keby takto videli dvoch mužov," komentoval Július Kolenič z Iniciatívy Inakosť.

Vo všeobecnosti prieskum ukázal, že Slovákom homosexuáli vo väčšine životných situácií neprekážajú. Ich odpor však narastá v závislosti od toho, aký je potenciál, že s predstaviteľmi LGBT komunity budú musieť prísť do priameho styku. Najmenej tak ľuďom prekáža napríklad to, že by sa s homosexuálnym párom stretli v obchode. Nekomfortne by sa v takej situácii cítil každý piaty Slovák. Keby však homosexuálny pár prišiel na rodinnú oslavu, problém by s tým malo až 40 percent opýtaných.

Dôležité je podľa predstaviteľov iniciatívy aj to, aby ľudia rozumeli, ktorých práv sa homosexuáli dožadujú. Kým s registrovanými partnerstvami nesúhlasí až 38 percent respondentov prieskumu, iba 15 percent je proti tomu, aby mali homosexuáli prístup k informáciám o zdravotnom stave ich partnera. "Politici z extrémistických strán strašia ľudí pojmami, ktoré im bližšie nevysvetlia, hovoria o ohrození tradičnej rodiny. To vôbec nie je pravda. To, že dvaja partneri budú mať zo zákona nárok na informácie o zdravotnom stave, rodinu žiadnym spôsobom neohrozí," podčiarkol Kolenič.

Predstavitelia Iniciatívy Inakosť poukazujú na to, že v prospech homosexuálov je aj súčasné rozloženie politických síl na Slovensku. Vláda jednej strany by totiž podľa nich ľahšie mohla presadiť väčšie práva homosexuálov, než je to v prípade širokej koalície. Svedčí o tom napríklad súhlas so vznikom výboru pre LGBTI ľudí v rámci Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Navyše, sociálni demokrati v Európe sú tradične zástancami väčších práv pre LGBT komunity.

Ivan Dianiška z Focusu si však myslí, že to nemusí byť také jednoznačné. Poznamenal, že Smer-SD spája voličov zo širokého politického spektra a nedá sa preto hovoriť, že by boli sympatizanti sociálnych demokratov na Slovensku naklonení takýmto zmenám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu