Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rómovia z Luníka IX chcú viac vody: Vyhrážajú sa, že rozoberú potrubie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Po tom, ako na Luníku IX pred niekoľkými dňami vypukla vzbura pre odstávku vody, to na problémovom košickom sídlisku opäť vrie. Miestnym Rómom totiž nestačí jedna cisterna denne, a pokiaľ nedostanú dve, hrozia, že rozoberú potrubie! Informovala o tom TV JOJ.

Minulý týždeň v stredu bola na sídlisku Luník IX odstavená pitná voda obyvateľom asi 400 bytov. Dôvodom bol únik studenej vody z vodovodných domových prípojok, ktoré mali zničiť samotní nájomníci. Počas odstávky, ktorej doba trvania je v nedohľadne, bola obyvateľom pridelená jedna cisterna s pitnou vodou denne. A práve to je kameňom úrazu, ktorý miestni Rómovia trpieť nemienia.

Cisterna, ktorá na sídlisko prichádza v ranných hodinách, musí vystačiť pre takmer 6-tisíc obyvateľov, a preto obyvatelia zvádzajú každodenný boj o čo len trochu pitnej vody. Ako sami tvrdia, v týchto extrémnych horúčavách im to nemôže stačiť a žiadajú cisterny dve. Mesto to však odmieta „V rámci tých platieb, ako oni platia, tak taká voda im bude dodávaná,“ uviedla hovorkyňa Košíc Martina Viktorínová.

Miestni sa tak začali vyhrážať, že pokiaľ im voda z kohútikov nepotečie, pustia sa do vodovodného potrubia a rozoberú ho. „Rúry budú okamžite odrezané a bytový podnik bude mať problémy,“ vypovedal v mene Rómov bývalý starosta Luníka IX Jozef Šaga. Luníčania žiadajú viac vody aj z obavy, že po sídlisku sa bude šíriť žltačka. Odstávka však potrvá dovtedy, kým zamestnanci bytového podniku nezistia rozsah škôd a nezabezpečia financie na ich opravu.

Parlament Rómov a jeho predseda Ladislav Fízik už dva dni po odstávke podali na prokuratúre trestné oznámenie za prečin všeobecného ohrozenia na zdraví a živote obyvateľov Luníka IX. Fizík dokonca žiadal, aby premiér odvolala splnomocnenca vlády pre rómske komunity Miroslava Polláka, pretože „absolútne neprejavil záujem o riešenie problematiky na Luníku IX.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu