Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bubeníková radí Grékom na odporúčanie Mikloša

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalá šéfka Fondu národného majetku (FNM) SR Anna Bubeníková má Grékom v privatizácii radiť na základe odporúčania bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). Ako tvrdí súčasné vedenie rezortu, do funkcie poradcu rady gréckeho privatizačného fondu ju navrhol exminister vlani v júli.

"Podľa našich zistení ide o nomináciu bývalého ministra, ktorý cez vtedajšieho zástupcu SR v pracovnej skupine EUROGROUP Martina Bruncka odporučil A. Bubeníkovú do funkcie poradcu rady gréckeho privatizačného fondu," uviedol vo svojom stanovisku rezort financií. Poukázal na to, že procedúra nominácie neprebiehala na úrovni vlády ani parlamentu.

Stanovisko ministerstva potvrdil aj Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Bubeníková bola podľa neho za členku Rady expertov vymenovaná v júli 2011. Najprv ju za kandidátku na vymenovanie navrhol zástupca slovenskej vlády. Následne Bubeníkovú spolu s ďalšími dvomi členmi navrhol na vymenovanie aj poradný organ EÚ, ktorým je Hospodársky a finančný výbor. "Jej vymenovanie nasledovalo po absolvovaní výberového konania," spresnil Králik. Členovia Rady expertov by podľa jeho slov mali spĺňať nielen vysoké odborné, ale aj etické štandardy. Či sa jej členstvo v Rade nejakým spôsobom prehodnotí, v stanovisku pre TASR nespresnil.

Na členstvo Bubeníkovej v spomínanej komisii upozornila TV Markíza. Bývalá šéfka FNM sa stala jednou z troch členiek komisie, ktorú vytvorili Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond. Grékom má radiť, ako predať štátny majetok a splatiť dlhy. Pomáha nielen pri tvorbe zákonov, ale aj vytvorení príslušných inštitúcií. Vybrať ju mali ešte pred vypuknutím kauzy Gorila na základe jej skúseností z pôsobenia vo FNM. V januári bola pritom z tejto inštitúcie rozhodnutím vlády Ivety Radičovej odvolaná.

Rada expertov pôsobí ako poradný orgán pri Gréckom rozvojovom fonde. Jeho účelom je privatizácia štátneho majetku, vrátane nehnuteľností, infraštruktúry a štátom vlastnených podnikov. Cieľom fondu, ktorý bol zriadený na šesť rokov, je pritiahnuť zahraničný kapitál a prispieť k obnove gréckej ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu