Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obvinenia proti Sokolovi: Prevody peňazí, prenájom a milióny pre synovca!

Ján Sokol
Ján Sokol (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvadsať miliónov korún pre občianske združenie svojho synovca, nevýhodný prenájom pozemkov a prevod cirkevných peňazí na svoj vlastný účet sú podľa internetového portálu sme.sk tri hlavné podozrenia audítorky proti arcibiskupovi Jánovi Sokolovi.

Vyplýva to z trestného oznámenia, ktoré podala na Generálnej prokuratúre pred dvoma týždňami. Denník SME ho má k dispozícii. Prokuratúra podľa hovorkyne ešte nerozhodla, či a kto sa oznámením bude zaoberať.

Hoci podozrenia voči Sokolovi, ktorý Trnavskú arcidiecézu viedol od roku 1988 do roku 2009, vyzerajú vážne, vyšetrovanie môže byť podľa portálu nakoniec zastavené. Rozhodujúce bude, či sa bude cirkev cítiť konaním Sokola poškodená. „Ak cirkev nebude vidieť spôsobenú škodu, nemusí byť naplnená skutková podstata trestných činov,“ povedala Lucia Kurilovská z právnickej fakulty pre sme.sk.

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika konferencia zatiaľ nepozná obsah podania na Generálnu prokuratúru. „Ak by sa medializované informácie potvrdili, išlo by o závažné porušenie správy cirkevného majetku. Následné kroky budú teraz na novom vedení diecézy," povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu