Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo kultúry: Predložili návrh na zachovanie koncesií

BRATISLAVA - Prijatie nového zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované verejnoprávnymi médiami znamená ponechanie súčasného stavu financovania verejnoprávneho vysielateľa, ktorý je založený na kombinácii úhrad a príspevku zo štátneho rozpočtu na základe zmluvy so štátom uviedol hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár.

Návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska predložilo ministerstvo kultúry do pripomienkového konania v piatok 13. júla. "Tento systém zabezpečuje RTVS nielen mieru nezávislosti, ale aj potrebný priamy vzťah medzi verejnosťou a RTVS. Zatiaľ čo nahradenie tohto systému priamym transferom zo štátneho rozpočtu, čo sú mimochodom tiež peniaze daňových poplatníkov, by znamenalo faktické zoštátnenie verejnoprávnej RTVS," konštatoval Bednár.

Dodal, že "ak bývalá vláda považovala zrušenie úhrad a financovanie verejnoprávnych médií priamo zo štátneho rozpočtu za také vynikajúce riešenie, mali to urobiť ešte počas svojho pôsobenia a neodložiť to alibisticky pre novú vládu".

Koncesionárske poplatky sa mali stať od roku 2013 minulosťou. Parlament to schválil vlani koncom októbra v novele zákona o RTVS, ktorú vypracovalo MK SR za vedenia Daniela Krajcera (SaS). Podľa novely sa tiež mali poplatky aj príspevky poskytované na základe zmluvy so štátom nahradiť priamou dotáciou zo štátneho rozpočtu.

Návrh novely sa výlučne týka zachovania financovania RTVS cez úhrady za vysielanie. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) 28. júna po rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá vylúčil, že by sa pripravovaná novela zákona o RTVS týkala zmien vo voľbe generálneho riaditeľa RTVS. O týchto témach sa však otvorí diskusia v pracovných skupinách ministerstva kultúry a aj verejne. "Mne napríklad osobne chýba dozorná komisia, to znamená orgán, ktorý by sa dokázal kvalifikovane vyjadrovať k hospodáreniu RTVS," dodal pre novinárov minister Maďarič.

Na základe plánu MK SR novelizovať zákon o úhradách za vysielanie, teda ponechať tzv. koncesie a zmluvy so štátom, majú v týchto dňoch zástupcovia odvolanej generálnej riaditeľky RTVS rokovať s ministerstvom kultúry o príprave zmluvy so štátom na budúci rok. Tak ako doteraz chcú, aby zmluva kryla aj bežné cyklické programy.

"Myslím si, že inú pozíciu nebude mať ani akýkoľvek riaditeľ, čo príde. Jednoducho zmluva so štátom nie je použiteľná len na nejaké 'katedrálové projekty'," povedala 29. júna na rokovaní Rady RTVS zástupkyňa šéfky RTVS Daniela Vašinová. Ak sa podľa zástupcu šéfky RTVS Petra Ondra zákon o RTVS zmení a koncesie zostanú, tak prinesie veľké riziko - "rozdiel v príjmoch budúci rok možno 13 až 15 miliónov eur, s ktorým sa musí niekto vyrovnať". Zdôvodnil to tým, že bežné výdavky v tomto roku sú 98 miliónov eur, tak isto aj na budúci rok. No ak sa zachová platenie koncesií, tak príjmy budú 85 - 86 miliónov. Podľa Ondra to znamená, že sa budú musieť nájsť zdroje na pokrytie tohto rozdielu. Ak by sa to napríklad riešilo prepúšťaním, muselo by odísť 60 percent ľudí, dodal.

"Výška úhrad za služby verejnosti bola v minulom roku v porovnaní s rokom 2010 nižšia o viac ako dva milióny eur. Tento pokles si vysvetľujeme nižšou platobnou disciplínou a pomerne veľkým počtom zákonných výnimiek," uviedol 11. februára v relácii Rádiožurnál Slovenského rozhlasu hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu