Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepodceňujte cestovné poistenie: Za zlomenú ruku v Španielsku dáte vyše 3 tisíc!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vydarenú dovolenku najčastejšie skomplikujú v zahraničí zdravotné problémy. Ide väčšinou o tráviace ťažkosti a zápaly dýchacích ciest. Aby nás lekárske vyšetrenie nestálo viac, než celá dovolenka, treba včas myslieť na cestovné poistenie.

 

Slováci podľa prieskumov v lete preferujú more. Nečakané udalosti v zahraničí môžu dovolenku poriadne predražiť. „Ošetrenie zdravotných problémov dovolenkárov v zahraničí môže vyjsť v konečnom dôsledku drahšie, než samotná dovolenka. Veď len za ošetrenie pri tráviacich problémoch zaplatíme v Chorvátsku viac ako 400 eur a v Taliansku dokonca až tisíc eur,“ hovorí Jana Simonidesová z Poisťovne Poštovej banky.

Nepodceňujte cestovné poistenie: Za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

Na zahraničných dovolenkách dominujú jednoznačne tráviace problémy či hnačkové ochorenia, pričom takéhoto charakteru je približne každá piata poistná udalosť. Približne každá deviata nahlásená udalosť sa týka zápalov stredného ucha, horných dýchacích ciest či dutín. Na dovolenke nás ale môže nepríjemne prekvapiť aj alergická reakcia, infekcia či boľavý zub.

Kým u starších ľudí je zvýšený výskyt komplikácií, ktoré súvisia s nedostatočnou hydratáciou pri dlhšom pobyte na slnku, tak u mladších cestovateľov sú zase v popredí úrazy pri športe na bicykli, korčuliach či motorke. Najmenšie deti zvyknú na dovolenkách potrápiť horúčky, hnačky a infekcie.

Nepodceňujte cestovné poistenie: Za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

Zbytočným nákladom navyše sa dá vyhnúť tak, že si pred zahraničnou cestou uzatvoríte kvalitné cestovné poistenie. „To kryje hlavne liečebné náklady a súvisiace asistenčné služby v prípadoch, akými sú úrazy či náhle ochorenia. Poistenie však kryje aj úhradu nákladov za prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, úhradu za lieky či hospitalizáciu v zdravotníckom zariadení, taktiež náklady za prípadnú neodkladnú operáciu, ale aj prevoz na územie Slovenska alebo návštevu rodinného príslušníka v prípade hospitalizácie v zahraničí,“ dodáva Jana Simonidesová.

Ak už ku zdravotným komplikáciám došlo, treba zachovať chladnú hlavu. Vystresovaní sa dopúšťame zbytočných chýb a aj to najlepšie cestovné poistenie nám môže byť nanič. „Ak sa dovolenkári dostanú do neočakávaných problémov alebo sa u nich vyskytnú zdravotné ťažkosti, mali by bezodkladne kontaktovať asistenčnú spoločnosť, ktorej telefónne číslo dostanú k dispozícii už pri uzatvorení cestovného poistenia,“ radí Simonidesová.

V prípade zdravotných problémov operátor asistenčnej služby zariadi všetky potrebné kroky, aby ste úhradu za ošetrenie nemuseli platiť rovno na mieste. Ak sa totiž obrátite v zahraničí priamo na zdravotnícke zariadenie, je veľmi pravdepodobné, že sa úhrade za poskytnuté zdravotné služby nevyhnete. „V takom prípade je potrebné následne zaslať na adresu asistenčnej spoločnosti, prípadne poisťovne oznámenie o poistnej udalosti spolu s originálmi dokumentov zo zdravotného ošetrenia v konkrétnom zdravotníckom zariadení,“ vysvetluje postup Jana Simonidesová.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu