Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona o zvýšení platov sestier

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR dnes dočasne pozastavil účinnosť zákona o zvýšení platov sestier. Vyhovel tak žiadosti Generálnej prokuratúry (GP), ktorá žiadala o preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokov sestier a pôrodných asistentiek a pozastavenie účinnosti zákona. Informovala o tom dnes hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

Ústavný súd podnet GP, ktorá ho podala 25. júna, prijal na ďalšie konanie a účinnosť zákona pozastavil, kým nerozhodne vo veci. Generálna prokuratúra podala žiadosť na podnet Slovenskej lekárskej komory, ktorá sa týmto spôsobom snažila zabrániť účinnosti zákona. V odôvodnení GP uvádza, že dôvodom na preskúmanie ústavnosti je nesystémovosť zvyšovania miezd iba vybraným zdravotníckym pracovníkom, a na strane druhej aj materiálna stránka veci – chýbajúce finančne krytie tohto zákona.

Nová právna úprava mala priniesť sestrám a pôrodným asistentkám zvýšenie platov od apríla, no niektoré nemocnice a súkromní lekári zákon začali obchádzať znižovaním pracovných úväzkov sestier a ich preradením z kategórie zdravotníckych pracovníkov do administratívy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu