Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Niektorí lekári v pondelok otvoria ambulancie bez zmluvy so VšZP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od pondelka niektorí všeobecní aj špecializovaní lekári otvoria svoje ambulancie bez zmlúv so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP).

Slovenská lekárska komora, združenie Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast totiž odmietli podpísať nové dodatky k zmluvám, kým im VšZP výraznejšie nenavýši platby. Poistenci najväčšej poisťovne by tak mali platiť za vyšetrenia, odbery a plnú sumu liekov, lekári však avizujú, že do 6. júla budú pacientov VšZP ošetrovať zadarmo. Poisťovňa zase prisľúbila, že preplatí aj nezmluvným lekárom vyšetrenia aj vypísanie receptu. Taktiež dala verejný prísľub lekárňam, že im uhradí všetky lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktoré v júli až do odvolania predpíšu nezmluvní lekári. "To znamená, že pacienti nebudú musieť v lekárni platiť nič navyše,“ uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. VšZP tiež uhradí laboratórne vyšetrenia a röntgeny, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár pre dospelých a tiež nezmluvný všeobecný lekár pre deti a dorast.

"Poistenec má tiež možnosť ísť na vyšetrenie alebo si dať predpísať recept priamo do nemocnice. VšZP má prísľub Asociácie nemocníc Slovenska i Asociácie fakultných nemocníc, že v prípade potreby môžu ísť poistenci na vyšetrenie aj priamo do nemocnice,“ pokračovala hovorkyňa štátnej poisťovne.

Kroky VšZP však pobúrili lekárov. Podľa nich takýto sľub je zvrátený a poisťovňa nabáda na obchádzanie zákona. Lekárnikov a vyšetrovacie pracoviská preto vyzvali, aby postupovali podľa zákona. To by znamenalo, že by pýtali od pacientov peniaze. Vyhlásenie VšZP považujeme za počudovania hodné, keď inštitúcia, patriaca pod ministerstvo zdravotníctva, chce riešiť vzniknutú situáciu nielen obchádzaním zákona, ale aj nabádaním k jeho obchádzaniu, píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísali prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár, generálny riaditeľ združenia Zdravita Ladislav Pásztor a prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová. "Takéto vyhlásenie považujeme za klamlivé a zavádzajúce, keďže v súlade s platnými právnymi predpismi je v prípade nezmluvného zdravotníckeho zariadenia dovolená iba úhrada neodkladnej zdravotnej starostlivosti," píšu lekári.

Nie je jasné, koľkých ambulancií sa tento stav dotkne. Kollár v piatok uviedol, že zatiaľ nemajú informácie o tom, že by zmluvy s VšZP podpisovali lekári individuálne. Poisťovňa naopak tvrdí, že dodatky k zmluvám podpísalo 56 % poskytovateľov a ďalšie podpísané prichádzajú. Kollár navyše vyhlasuje, že VšZP používa na lekárov nátlak. Podľa neho sa vyskytli prípady, keď pracovníci poisťovne v neprítomnosti lekára v ambulancii kontaktovali sestru, aby zmluvu podpísala ona a doručila do poisťovne. VšZP odmieta tieto tvrdenia a podáva trestné oznámenie vo veci šírenia poplašnej správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu