Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zemková skončila v čele RTVS: Smeráci ju odvolali 82 hlasmi!

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miloslava Zemková už nie je generálnou riaditeľkou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Po necelom roku a pol vo funkcii ju dnes parlament odvolal. Za jej odvolanie v tajnom hlasovaní bolo 82 z 85 prítomných členov Národnej rady (NR) Slovenskej republiky, dvaja boli proti a jeden sa zdržal.

Dôvodom na ukončenie jej pôsobenia je, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS. Výzva bola zverejnená 3. apríla 2012, ale Rada RTVS sa o nej formálne dozvedela až 19. apríla 2012. Podľa šéfa parlamentného mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť sumu 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon.

Opozícia tvrdí, že na odvolanie neboli splnené zákonné podmienky a sociálni demokrati Zemkovú zbavili funkcie s cieľom politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas. Podľa poslanca Daniela Krajcera (SaS) zverejnenie výzvy nemusí nevyhnutne smerovať k uzavretiu zmluvy a Zemková preto nemusela vopred radu informovať. Krajcer navyše tvrdí, že nie je isté, či malo plnenie presiahnuť 100-tisíc eur.

Jarjabek, ktorý odvolanie navrhol, sa bránil, že postupoval striktne v zmysle zákona o RTVS. Ten presadila bývalá vládna koalícia, keď ním zlučovala Slovenský rozhlas (SRo) a Slovenskú televíziu (STV). Podľa Jarjabka práve tento zákon spolitizoval voľbu šéfa verejnoprávneho média, pretože táto právomoc prešla z Rady STV a Rady SRo na

Zemková od apríla 2006 viedla SRo, na čelo RTVS bola zvolená 10. februára 2011 na päťročné funkčné obdobie. Podľa zákona o RTVS mediálny výbor do 15 dní od skončenia riaditeľa vo funkcii vypíše výzvu na podávanie prihlášok kandidátov. Ako o možných nástupcoch Zemkovej sa špekuluje o bývalých šéfoch komerčných televízií – Michal Gučík riadil televíziu TA3 a Václav Mika Markízu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu