Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krik, plač a vyhrážky v osade: Rómom búrali nelegálne chatrče!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA/BATIZOVCE – Silné emócie a vášne v piatok sprevádzali búranie troch čiernych stavieb v osade v Batizovciach. Rozhnevaní Rómovia sa dokonca vyhrážali starostovi, ktorý musel požiadať o policajnú ochranu.

V miestnej rómskej osade to včera doslova vrelo. Na nohy ju postavili bagre, ktoré so zemou zrovnali tri nelegálne postavené drevenice. Búranie v osade nariadil exekútor, a tak popradský policajti mohli od prázdnych slov prejsť k radikálnym činom. Obyvateľov čiernych stavieb, ktorí svoje príbytky bránili vlastnými telami, podporovali aj ostatní osadníci, ktorých zrejme čaká podobný osud.

Búracie práce, na ktoré dohliadalo niekoľko desiatok policajtov, sprevádzal plač, krik a rev. Rómovia vinu hádzali aj na starostu, ktorý si podľa informácii TV Joj po vyhrážkach musel zabezpečiť ochranu polície.

V osade, ktorú obýva asi 600 Rómov, je čiernych stavieb niekoľko, avšak ostatné stoja na súkromných pozemkoch. O tie majitelia buď nejavia záujem, alebo sa takéhoto úsilia už dávno vzdali. Komplikácie s odstraňovaním nelegálnych chatrčí v Batizovciach pretrvávajú už niekoľko rokov. Neprispôsobiví obyvatelia sú totiž svoje obydlia schopní  chrániť aj násilím a za víkend postaviť ďalšiu drevenicu. Potom, ako sa v piatok podarilo odstrániť prvé tri, nie je vylúčené, že v búraní sa bude pokračovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu