Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Problémový medveď má dni zrátané: MŽP vydalo povolenie na usmrtenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia vydalo v uplynulých dňoch rozhodnutie, v ktorom povolilo mestu Vysoké Tatry usmrtiť jedného problematického medveďa.

Dnes to uviedol odbor komunikácie envirorezortu. Rozhodnutie zatiaľ právoplatné nie je, pričom právoplatnosť nadobudne až po uplynutí 15-dňovej lehoty. "V rámci nej majú v zmysle zákona o správnom konaní účastníci konania, ktorými sú mesto Vysoké Tatry a Lesoochranárske zoskupenie VLK, možnosť podať odvolanie voči tomuto rozhodnutiu," informoval odbor s dodatkom, že táto 15-dňová lehota na odvolanie v súčasnosti stále plynie. V prípade, ak by sa jeden z účastníkov konania odvolal, celý materiál predložia rozkladovej komisii ministerstva, ktorá po preštudovaní rozhodnutia určí ďalšie kroky.

Podľa mesta Vysoké Tatry v máji 2010 zaznamenali v Tatranskej Lomnici štyri prípady výskytu medveďa. Vlani bolo na Slovensku hlásených 32 prípadov a tohto roku už zaznamenali 39 hlásení od ľudí. Momentálne najvypuklejší problém s medveďmi je v osade Tatranská Lomnica, kde sa medvede potulujú nielen v noci, ale aj počas bieleho dňa. Nejde pritom o jedného jedinca, ale hneď niekoľko, ktoré priebežne navštevujú intravilán osady. „Riešenie problematiky jedného medveďa nerieši celkový problém. Problém sa musí riešiť koncepčne a komplexne,“ zdôraznil primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Podľa riaditeľa sekcie ochrany prírody a tvorby krajiny ministerstva životného prostredia Rastislava Rybaniča problémy s medveďmi majú krátkodobé a dlhodobé riešenia. Ku krátkodobým patrí napríklad aj pokračovanie plašenia medveďov v intravilánoch tatranských osád policajtmi, hasičmi a ochranármi, budovanie elektrických ohrád okolo kontajnerov, ale aj lov, prípadne odstrel konkrétneho jedinca, u ktorého je potvrdené zmenené správanie. Ak sa objavia ďalšie problémové jedince, Rybanič nevylúčil, že ak budú žiadosti na odstrel konkrétnych medveďov relevantné, tak „ich vyhodnotíme a odstrely povolíme"

Zástupcovia rezortu životného prostredia zároveň apelujú na ľudí, aby nekŕmili medvede, keďže aj takéto prípady sa stávajú. Najskôr to niektorí vnímajú ako atrakciu, ale keď problém narastá, žiadajú o riešenie problému s medveďom, ktorý stratil akékoľvek zábrany a jeho návštevy v tatranských osadách sú už pravidelné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu