Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predseda Slovenského olympijského výboru: Česi nám vždy závideli!

BRATISLAVA – Už o mesiac bude známe konečné zloženie naše výpravy na Olympijské hry v Londýne. Zatiaľ vládne zlá nálada, keďže pôjde o historicky najnižšiu účasť na olympiáde. O úspechoch v príprave, radostiach ako aj očakávaniach sme sa rozprávali s predsedom olympijského zväzu Františkom Chmelárom.

Ako by ste zhodnotili prípravu na tieto olympijské hry, bola v niečom špecifická?

Tým, že Londýn je európske mesto, hlavné mesto štátu európskej únie a už trojnásobný organizátor olympiády, prípravy prebiehali výborne a kvalitne aj vo vzťahu k SOV.

Museli ste riešiť aj kuriózne situácie?

Kurióznu alebo zložitú situáciu ešte len budeme riešiť pri schvaľovaní zloženia samotnej výpravy. Limity MOV pre výpravy, t.j. na 3 športovcov jediný (vedúci, tréneri, lekári, technici, fyzioterapeuti, atď.) sú neúprosné. A keďže budeme mať doteraz najmenší počet športovcov, t.j. 40-45 (uzávierka je 7. júla), najmenší musí byť aj doprovod. A to bude problém!

Ste spokojný s počtom športovcov, ktorí nás budú reprezentovať?

Spokojní nie sme, výprava sa nám neustále zmenšuje, konkurencia vo sete zväčšuje a slovenský šport stráca dych. Opäť sa nepodarilo žiadnemu tímovému športu kvalifikovať na olympijské súťaže. Bude to v Londýne z tohto hľadiska smutnejšie.Ešte že máme na Slovensku hokejistov!

Aké máte ohlasy na slovenská dom v Londýne, ozvali sa hlasy, že nám ho závidia viaceré okolité štáty – napr. Česi?

Aký bude Slovenský dom v Londýne, to ešte len uvidíme. Česi nám ho doteraz vždy závideli. Tento krát je adresa Slovenského domu, ako aj budova, v ktorej máme k dispozícii 4 miestnosti, veľmi fajnová. Až tak, že sa tam široká verejnosť nemôže dostať. Pre slovenských a ďalších fanúšikov bude k dispozícii Sport Pub v blízkosti.

Kto je podľa vás najväčšie želiezko v ohni na medaily, samozrejme okrem vodákov?

Verím našej silnej skupine strelcov a pri troche šťastia aj džudistovi Randlovi a niektorým atlétom.

Boli ste v Londýne na návšteve viac krát, ako hodnotíte pripravenosť športovísk?

Športoviská v Londýne sú architektonicky úžasné. Až mi je ľúto, že po olympiáde sa niektoré z nich budú demontovať.

Mate už dohodnuté osobnosti, umelcov, ktoré prídu podporiť našich športovcov priamo do Londýna?

Pokiaľ ide o slovenskú výpravu, tak tú určite príde povzbudiť pán prezident republiky a minister školstva a športu. Slovenský dom bude mať  vlastných hostí, ale to je otázka pre agentúru Black Tea, ktorá ho kompletne organizuje.  Pre informáciu, slávnostného otvorenia sa zúčastnia hlavy štátov asi 165-tich krajín, čo bude absolútny rekord.

Prečítajte si viac o blížiacej sa olympiáde na Športkách!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu