Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V nemocniciach a u záchranárov sa rušili lukratívne miesta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo viacerých rezortných organizáciách ministerstva zdravotníctva po nástupe novej vlády zrušili viaceré dobre platené pracovné miesta ako nadbytočné. Ako pre TASR priblížil riaditeľ bratislavskej štátnej záchranky Boris Moťovský, za bývalého vedenia pribudlo postupne 18 manažérov -nezdravotníckych funkcií, ktorí však podľa jeho názoru neboli potrební.

Informoval, že mzdové náklady na tieto posty mesačne predstavovali okolo 33.000 eur, teda takmer 400.000 eur ročne. Kontroly po výmene vedenia ukázali napríklad aj to, že bývalému riaditeľovi bola za posledný kvartál, teda po páde vlády, vyplatená odmena okolo 10.000 eur. Ako okrem toho uviedol Moťovský, na niektoré činnosti, na ktoré boli zamestnaní interní zamestnanci, boli tiež najaté externé firmy.

Prepúšťalo sa aj v Operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby SR. Ako potvrdil hovorca strediska Boris Chmel, o miesto v máji prišla dôchodkyňa so stredoškolským vzdelaním, ktorú zamestnali v decembri 2011. Tá za plat 2300 eur mesačne robila maximálne 40 hodín mesačne spojku medzi právnou kanceláriou a strediskom.

V zozname pracovných miest škrtal aj nový riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bždoch. "Zredukoval počet námestníkov, ktorý sa počas pôsobenia predošlého vedenia zvýšil na sedem. Aktuálne má UNB štyroch. O prácu prišli aj ďalší prebytoční zamestnanci Riaditeľstva UNB – zrušené bolo napríklad miesto vedúcej kancelárie riaditeľa UNB a s tým súvisiaceho obslužného personálu. Tieto opatrenia predstavujú úsporu 17.200 eur mesačne," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Maťašovská.

Podľa informácií mali lukratívne zmluvy aj niektorí zamestnanci detskej košickej fakultnej nemocnice. Nemocnica mala napríklad zamestnávať človeka, ktorého firma v čase, keď bol zamestnanom, robila pre nemocnicu personálny audit a platila mu tak dvakrát za to isté. Niektorí zamestnanci mali zase priznané manažérske zmluvy a jednému z nich tak nemocnica pri odchode musela vyplatiť takmer 10.000 eur. Stanovisko nemocnice sa zatiaľ nepodarilo získať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu