Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dovolenka musí byť: Tento rok si ju užije viac Slovákov ako vlani!

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – Každý z nás potrebuje zregenerovať. Tých pár dní voľna a oddychu je istou odmenou za celoročnú prácu a tiež časom, kedy sa sústredíme hlavne na seba či svojich blízkych. Nie každý ale dokáže bežné problémy hodiť za hlavu a aspoň na čas vypnúť. Vlani si dovolenku nedoprialo až 24 % Slovákov.

Kríza mení spôsob oddychu. Spomedzi dopytovaných Európanov na dovolenku tento rok vôbec nepocestuje 18 %. Ďalšia tretina na dovolenku síce pôjde, ale zmenila plány. Dve pätiny Európanov sa pritom na dovolenku chystajú „nech to stojí, čo to stojí“. Slováci sú pri rozhodovaní sa o dovolenke ešte opatrnejší ako ich európski kolegovia, podľa analýzy Poštovej banky však nebudú mať ani tento rok „na ružiach ustlané“.

Dovolenka ako luxus už aj vlani
Pohnútky ľudí, ktorí sa v roku 2011 rozhodli dovolenku „chtiac či nechtiac“ oželieť, zisťoval začiatkom tohto roka prieskum verejnej mienky Eurobarometer. Viac ako polovica Slovákov sa na dovolenku nevybrala z celkom prozaického dôvodu, nemali na ňu. Európania si to priznávali o niečo zriedkavejšie ako my,  v 45 % prípadov, avšak aj u nich bol nedostatok peňazí najčastejšou brzdou.

Približne štvrtina Slovákov uviedla ako príčinu nevycestovania osobné dôvody. Zhodne po 8 % Slovákov sa „vyhovorilo“ na nedostatok času či uprednostnenie pobytu doma s rodinou alebo priateľmi. Obavy o svoju bezpečnosť uviedlo ako hlavný dôvod „nedovolenkovania“ len 1 % opýtaných Slovákov. Zvyšní Slováci na otázku nevedeli odpovedať, na dovolenku ísť jednoducho nechceli alebo uviedli iné dôvody.

Dovolenka musí byť: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

Strach o prácu ovplyvňuje rozhodovanie

Podľa analytického tímu Poštovej banky bude vysoká nezamestnanosť  na Slovensku „strašiť“ aj naďalej. Slováci v horších časoch obmedzujú predovšetkým dovolenky. Až pätina Slovákov priznala, že vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu tento rok na dovolenku nepôjde vôbec. Ďalších 37 % na dovolenku síce pôjde, ale aktuálny hospodársky vývoj ich donútil zmeniť plány. Buď sa rozhodli zmeniť destináciu, stráviť na dovolenke kratší čas alebo na nej minúť menšiu sumu peňazí.

Desatina Slovákov na otázku, či súčasná ekonomická situácia ovplyvnila ich dovolenkové plány, nevedela odpovedať. Každý tretí opýtaný Slovák uviedol, že na dovolenku sa tento rok chystá a nezabráni mu v tom ani súčasná ekonomická situácia.

Dovolenka musí byť: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: postova banka)

Radšej dovolenkujeme doma

Kam asi budú smerovať najčastejšie naše kroky, ak si tento rok nenecháme dovolenku ujsť?  Až 43 % z opýtaných plánuje niekoľko dní voľna stráviť na Slovensku. Spomedzi krajín Európskej únie by sa najväčšej návštevnosti Slovákov malo tešiť Taliansko, uviedlo to 10 % z tých, ktorí sa chystajú na dovolenku. Nasleduje Bulharsko 9 %, Česká republika a Grécko, zhodne po 8 %. Mimo Európskej únie sa tento rok chystá zavítať 18 % dovolenku plánujúcich Slovákov. Najčastejšie to budú tradičné destinácie ako Chorvátsko, Egypt a Turecko.

Topky o plánoch na leto vyzvedali v uliciach Bratislavy

Boris (27): "Tento rok budem po dlhej dobe tráviť dovolenku na Slovensku. Určíte plánujem minúť menej ako minulé roky."

Matej (41): "Chystám sa surfovať na Gardu, miniem asi rovnako ako každý rok, veď idem pod stan a stravu si beriem. Možno cesta bude o niečo drahšia."

Karolína (32): "Bude to opäť klasika. Autom do Chorvátska na privát. Rozpočet na rodinu sme tento krát mierne navýšili, veď všetko je z roka na rok drahšie."

Peter (41): "Čaká nás veľké dobrodružstvo, 9 rodín ideme spoločne do Bulharska. Bude to silná partia, určite minieme viac ako kedykoľvek pred tým."

Romana (19): "S partnerom som sa nedávno rozišla, tak mi hádam vyjde aspoň babská jazda. Najbližšie chceme ísť do wellenssu na predĺžený víkend a nechať sa obskakovať obsluhou. Na peniaze pozerať nebudem, chcem si to poriadne užiť!"

Milan (21): "V lete volím Senecké jazerá, sú blízko Bratislavy a vždy tam chodia krásne baby. Keď mi dojdú peniaze, tak sadnem na vlak a „hajde“ domov."

Denisa (25): "S manželom ideme do Egypta, neviem koľko za to dal, ale máme All Inclusive. Na výlety asi nepôjdeme, tak nejaké extra výdavky ani nebudú."

Marcel (37): "Dovolenkovať budem u rodičov, rodinný dom potrebuje drobné opravy a naši už na to nestačia. Samozrejme to aj zafinancujem. Pochybujem že mi v lete vydá aj na nejakú ozajstnú dovolenku. O mori môže leda tak snívať."

Dušan (45): "Ne**** ma s dovolenkou! Budem rád ak dostanem na čas výplatu a dokážem deťom zaplatiť letný tábor. Inak to budú iba spoločné jednodňové výlety."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu