Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRIESKUM: Slováci pri hľadaní práce podceňujú svoje vlastnosti a koníčky

Prieskum Kariera.sk
Prieskum Kariera.sk

BRATISLAVA – Slováci, ktorí si hľadajú prácu, sú pri písaní životopisu málo kreatívni. Vyplýva to z prieskumu portálu Kariera.sk zameraného na vlastnosti a koníčky uvádzané v životopisoch. Podľa odborníčky na personalistiku svedčia výsledky prieskumu o tom, že uchádzači o zamestnanie sa prezentujú v inom svetle, ako je skutočnosť. Upozorňuje, že pri písaní životopisov netreba údaje o vlastnostiach a koníčkoch podceňovať.

Podľa údajov z databázy životopisov pracovného portálu Kariera.sk len 45 percent uchádzačov uvádza vo svojom životopise svoje vlastnosti a schopnosti. Z nich len menšia časť využíva túto možnosť odlíšiť sa od ostatných uchádzačov uvedením vlastností, ktoré sú originálne a priamo súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzajú.

Najviac uchádzačov je komunikatívnych

Najviac,  19 percent z nich, si podľa portálu Kariera.sk vo svojom životopise uvádza, že sú komunikatívni. Podobne je to aj s vlastnosťami ako flexibilita alebo zodpovednosť.  Kandidáti len kopírujú obľúbené šablóny životopisov na webe a často ani nevedia, čo presne tieto vlastnosti znamenajú.

Podľa marketingovej manažérky personálnej agentúry Start People Petry Pohankovej vo všeobecnosti platí, že kandidáti na Slovensku sa nevedia dostatočne „predať“ a sú málo kreatívni. Málokedy v životopise uvádzajú svoje úspechy v predchádzajúcom zamestnaní či participáciu na dôležitých projektoch. Najlepšou radou pre uchádzačov v tomto smere je, aby starostlivo posúdili svoje pozitívne vlastnosti najmä na základe predchádzajúceho riešenia pracovných problémov a v životopise ich prispôsobili požiadavkám na konkrétnu pracovnú ponuku,“ radí Pohanková.

Dôležité vlastnosti podľa zamestnávateľov

Z prieskumu vyplýva aj to, že najmenej si uchádzači uvádzajú medzi svoje vlastnosti diskrétnosť, disciplínu či toleranciu. Na tieto vlastnosti pritom niektorí zamestnávatelia kladú oveľa väčší dôraz. Aj v tejto sfére je tak u nás možné badať konzervativizmus v tvorení životopisov. Ľudia na Slovensku nie sú zvyknutí vytŕčať z davu a nie sú si istí, či môžu vyniknúť.  „Vlastnosti ako lojálnosť, diskrétnosť, empatia, tolerancia sa v životopisoch uvádzajú veľmi málo, pritom pre zamestnávateľa majú nevyčísliteľnú hodnotu,“ myslí si odborníčka na personalistiku.  

Aj koníčky majú svoju váhu

Okrem vlastností analyzovala Kariera.sk aj štatistiku týkajúcu sa koníčkov uchádzačov. Z nej vyplýva, že až 54 percent záujemcov o prácu uviedlo medzi svoje záľuby počítače a internet. Druhý najčastejší koníček šport uviedlo len 7 percent uchádzačov. Podľa personalistky tak robia hlavne mladí ľudia, ktorí ale pri testoch ohľadom používania najbežnejších programov často zlyhávajú. Záľuba v PC formou chatovania a reálne využívanie počítačových programov pre uľahčenie si práce sú dve úplne rozdielne veci. Slováci sa podľa nej málo zdokonaľujú a ďalej rozvíjajú. Naučia sa základy používania niektorých programov a nepátrajú po ďalších možnostiach, ktoré im tieto programy ponúkajú.

Záľuby v životopise netreba podceňovať. Dokážu personalistovi napovedať o osobnosti a vlastnostiach kandidáta  viac, ako by si mohol myslieť.  Naznačia mu, či ide o introvertnú alebo extrovertnú povahu, individualistu, tímového hráča či trpezlivého človeka s citom pre detail. Kandidáti by preto nemali túto časť svojho životopisu podceňovať a mali by uvádzať vždy len pravdivé údaje.

Ako zaujať zamestnávateľa už v životopise

  • Nekopírujte!
  • Uveďte tie schopnosti  a záľuby, ktoré majú priamu súvislosť s konkrétnou prácou
  • Dajte ich do súvislostí s predchádzajúcimi pracovnými skúsenosťami
  • Napíšte aj  vlastnosti, ktorými disponujete, hoci v šablónach sa nenachádzajú
  •  Počítajte s tým, že deklarované schopnosti si zamestnávateľ otestuje už na pohovore

 

 

 Vlastnosti %
 Komunikatívnosť  19
 Flexibilita  13
 Zodpovednosť  10
 Spoľahlivosť  7
 Samostatnosť  5
 Príjemné vystupovanie  4
 Organizačné schopnosti  4
 Odolnosť voči stresu  3
 Tímový hráč  3
 Chuť pracovať  3
 Kreatívne myslenie  2
 Precíznosť  2
 Lojálnosť  1
 Manuálna zručnosť  1
 Chuť pracovať  1
 Asertivita  1
 Vytrvalosť  1
 Prezentačné schopnosti  0
 Psychotesty  0
 Prezentačné schopnosti  0
 Ochota cestovať  0
 Disciplína  0
 Diskrétnosť  0
 Tolerantnost  0
 Nefajčiar a abstinent  0


 

 Záľuby %
 Počítače, internet  54
 Šport  7
 Cestovanie, turistika  7
 Čítanie, literatúra  6
 Hudba  4
 Motorizmus  2
 Zbrane, zbrojný preukaz  1
 Film  1
 Divadlo  0

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu