Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pred desiatimi rokmi spáchal Vlastimil Brodský samovraždu

Vlastimil Brodský Zobraziť galériu (4)
Vlastimil Brodský

BRATISLAVA - Nezabudnuteľný český herec Vlastimil Brodský sa preslávil ako predstaviteľ plachých a melancholických tragikomických antihrdinov, výnimočných svojou sebairóniou, cynizmom, smutným humorom, zasnenosťou a hlbokou ľudskosťou. Svoj život dobrovoľne ukončil vo veku 81 rokov 20. apríla 2002 na chalupe v Slunečnej.

Vlastimil Brodský sa narodil 15. decembra 1920 v Hrušove nad Odrou. Jeho rodičia boli nadšení ochotníci, no Vlastimil mal radšej tanec. Keď mal 14 rokov, presťahovali sa do Prahy, kde sa naučil stepovať. V decembri 1939 urobil skúšky do súkromnej hereckej školy E. F. Buriana, ktorá vznikla pri jeho divadle D40. Tam sa chcel pôvodne zlepšiť v tanci, no Burian si všimol jeho talent a odporučil mu skúsiť to s herectvom. Po uzavretí divadla nacistami v roku 1941 účinkoval na viacerých menších pražských scénach, ako boli divadlo Větrník, Divadélko pro 99 alebo detské divadlo Míly Mellanovej. Po skončení vojny pôsobil v Divadle satiry, ktoré spoluzakladal, neskôr sa na krátko vrátil k Burianovi a v roku 1948 získal angažmán v Divadle na Vinohradech, kde účinkoval až do roku 1984, pričom ako stály hosť tam pôsobil až do odchodu do dôchodku. Hosťoval tiež v Národnom divadle.  

Vo filme debutoval ako 14-ročný komparzista po boku Jana Wericha v komédii Svět patří nám (1937). Jeho skutočným filmovým debutom však bola postava hladného mendíka vo filme Nezbedný bakalář (1946) Otakara Vávru. Odvtedy stvárnil takmer 150 filmových a televíznych postáv, väčšinou komických a tragikomických.

K jeho najvýznamnejším dramatickým postavám patrí úloha vo vojnovej dráme Transport z ráje (1962) Zbyňka Brynycha a hlavná rola v nemeckom filme Jakub lhář (1975). Stvárnenie Jakoba Heyma v snímke, ktorú v roku 1977 nominovali na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, mu dokonca vynieslo Strieborného medveďa za najlepší mužský herecký výkon na Berlinale 1975. Svoju komediálnu hereckú stránku prezentoval napríklad vo filmoch Spadla z měsíce (1961), Až přijde kocour (1963), Bílá paní (1965) alebo Kam čert nemůže (1969).

Známy je aj z muzikálu Kdyby tisíc klarinetů (1964), oscarovej snímky Ostře sledované vlaky (1966) Jiřího Menzla a tiež jeho poetickej komédie Rozmarné léto (1967), drámy Farářův konec (1968) Evalda Schorma, legendárneho filmu Všichni dobří rodáci (1968) Vojtěcha Jasného, hudobnej komédie Světáci (1969) či komédie Smích se lepí na paty (1986). Jeho poslednou filmovou postavou bol dôchodca František Hána v smutnej komédii Babí léto (2001), ktorá mu vyniesla Českého leva za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Okrem divadla a filmu sa Brodský venoval aj televízii, kde účinkoval v mnohých filmoch, inscenáciách a seriáloch, z ktorých najznámejšie sú jeho úlohy v Arabele (1979), Návštěvníkoch (1983) a O zvířatech a lidech (1994). Svoj melodický hlasový fond uplatnil aj v rozhlase ako dobrý škriatok Hajaja v rozprávkach pre deti.

Napísal tiež knihu pre deti O ničem (1965) a ako autor alebo spoluautor tiež viacero spomienkových publikácií ako Dr(o)bečky z půjčovny duší (1995), Stará stodola dobře hoří čili Svět podle Františka (2002) alebo To že jsem já? (2002). Herec Ondřej Havelka o ňom v roku 1999 natočil dokumentárny film Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský. Okrem spomínaného Strieborného medveďa z Berlinale a Českého leva získal aj viacero kariérnych ocenení - divadelnú cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre (1997), cenu Hercova misia na festivale ArtFilm v Trenčianskych Tepliciach (1997) a in memoriam špeciálnu cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch (2002).

Vlastimil Brodský bol dva razy ženatý. Z prvého manželstva s Bíbou Křepelkovou mal syna Mareka, ktorý je hudobník, výtvarník, publicista a herec. Jeho druhá manželka, herečka Jana Brejchová, mu porodila dcéru Terezu, ktorá je herečkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu