Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Od leta si už rodič nebude môcť dať dieťa zapísať do pasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nariadením Európskeho parlamentu a Rady zavedú od 26. júna novinku, a to pravidlo "jedna osoba jeden pas". Znamená to, že cestovné pasy budú po novom potrebovať aj deti do päť rokov. Informoval o tom šéf dovolenkového portálu malýPrinc Andrej Maťko.

Nariadenie o normách pre bezpečnostné znaky a biometriu v pasoch a cestovných dokladoch zaväzuje členské štáty vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne doklady. Ukončí sa tak doterajšia prax - možnosť zápisu detí do piateho roku veku do cestovného pasu rodiča. Ako však upozornila hovorkyňa Zastúpenia Európskej Komisie v SR Ingrid Ludviková, znenie nariadenia pamätá na už vydané pasy a cestovné doklady, ktoré budú aj naďalej platné. Nariadenie sa teda bude vzťahovať iba na novovydávané doklady. Preto, pokiaľ bude dieťa zapísané v cestovnom pase rodiča do 25. júna, bude môcť naďalej cestovať spolu s rodičom na tento doklad až do skončenia platnosti dokladu, alebo do dosiahnutia piateho roku veku dieťaťa.

Ako Maťko uviedol, ministerstvo vnútra pripravuje novelu o cestovných dokladoch, ktorá by tieto zmeny zohľadnila. Nakoľko ale zo samotnej povahy nariadení EÚ vyplýva, tie majú všeobecnú platnosť, sú záväzné vo svojej celistvosti a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch, nie je potrebná ani ratifikácia či žiaden vykonávací predpis zo strany legislatívneho orgánu členského štátu. Inými slovami, nariadenie bude účinné a zmena bude platiť, a to bez ohľadu na stav slovenskej legislatívnej úpravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu