Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na Veľkonočnú nedeľu si nenakúpite, obchody budú zatvorené

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bežné obchody, ale aj obchodné centrá majú počas veľkonočných sviatkov obmedzené otváracie hodiny.

Predajne musia počas Veľkonočnej nedele ostať zatvorené celý deň. Vyplýva to zo Zákonníka práce a dodržiavanie predpisu každoročne kontrolujú inšpektori práce. Veľkonočná nedeľa patrí k vybraným dňom v roku, počas ktorých Zákonník práce obmedzuje otváracie hodiny maloobchodných prevádzok.

Pravidlo o kratších otváracích hodinách počas veľkonočných sviatkov a niektorých ďalších dní platí na Slovensku od roku 2008. Majitelia obchodov sa podľa zákona v určených dňoch nemôžu so zamestnancami dohodnúť na práci, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi, či dohodnúť inú súvisiacu prácu v maloobchode. V prípade nedodržania zákona môžu inšpektoráty práce majiteľom prevádzky uložiť pokutu do výšky 100 000 eur.

Zákonník práce umožňuje aj výnimky, ktoré niektorým typom prevádzok maloobchodný predaj počas vybraných sviatkov dovoľujú. K nim patria napríklad benzínové pumpy, lekárne, tiež predajne cestovných lístkov a suvenírov. Okrem Veľkej noci zákon obmedzuje maloobchodný predaj napríklad aj počas Vianoc a na Nový rok.

Podľa oficiálnych internetových stránok obchodných reťazcov, na Veľkonočnú nedeľu nebude mať predajne otvorené ani jeden z nich. Predajne reťazca Billa sú dnes otvorené s bežnou otváracou dobou a v pondelok bude väčšina otvorená tak ako v bežnú nedeľu. Zatvorené budú vybrané predajne. Predajne reťazca Lidl budú v pondelok zatvorené, dnes a v sobotu si však môžu ľudia nakúpiť podľa bežnej otváracej doby. Supermarkety a expresy reťazca Tesco sú dnes a v sobotu otvorené podľa bežnej otváracej doby, v pondelok tiež podľa bežnej otváracej doby od 10:00. Tesco hypermarkety extra sú dnes tiež otvorené podľa bežnej otváracej doby a rovnako aj v sobotu, ale len do 22:00. V pondelok si ľudia môžu prísť nakúpiť podľa bežnej otváracej doby od 8:00. Tesco Obchodné domy budú otvorené dnes a v sobotu podľa bežnej otváracej doby, v pondelok sú zatvorené, iba OD v Bratislave môžu ľudia navštíviť medzi 10:00 do 20:00. Čerpacie stanice Tesco budú otvorené počas celých veľkonočných sviatkov. Predajne Kaufland budú dnes a v sobotu otvorené od 7:00 do 23:00, v pondelok od 12:00 do 22:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu