Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Uplynul rok od zavraždenia Daniela Tupého

Spomienkového stretnutia sa zúčastnil aj Daniel Hevier, ktorý bol Tupého pedagógom.
Spomienkového stretnutia sa zúčastnil aj Daniel Hevier, ktorý bol Tupého pedagógom.

BRATISLAVA - Rok po vražde vysokoškoláka Daniela Tupého sa zišla asi stovka, prevažne mladých ľudí na mieste tragédie, na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Aj napriek sychravému počasiu si prišli uctiť pamiatku tohto mladého človeka, ktorého minulý rok siedmimi bodnými ranami usmrtil neznámy útočník.

Spomienkové stretnutie - panychída, sa začalo za zvukov perkusií, na ktoré hral džezmen Jozef Dodo Šošoka. Po ňom sa rodičom D. Tupého a ostatným prítomným prihovoril básnik Daniel Hevier, ktorý bol pedagógom zavraždeného študenta Tupého. Jeho príhovor sa striedal s hudbou a spevom Sone Horňákovej a Mariána Geišberga. V závere spomienky D. Hevier s otcom D. Tupého symbolicky spustili na dunajskú hladinu výtlačok zbierky básní, ktoré počas života napísal Daniel Tupý.

Na spomienke sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa pred panychídou stretol s rodičmi D. Tupého a informoval ich o stave vyšetrovania prípadu. Medzi prítomnými bol aj šéf občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu Daniel Milo. Ten pre agentúru SITA uviedol, že stav finančných prostriedkov, určených na výstavbu pamätníka D. Tupému, dosahuje asi 500 000 korún. "Nie sú tam ešte zarátané príspevky z esemesiek, ktoré sa k účtu prirátajú až koncom roka," uviedol D. Milo. Odhaduje však, že na účte potom bude asi 650 000 korún.


Polícia v prípade vraždy Tupého vylúčila verzie o útoku podsvetia

BRATISLAVA - Polícii sa nateraz v prípade vraždy žilinského študenta Daniela Tupého podarilo vylúčiť všetky medializované verzie, podľa ktorých majú útok na svedomí muži z podsvetia. Polícia intenzívne pracuje na verzii, že na Daniela a jeho priateľov zaútočila skupina neonacistov, uviedol dnes minister vnútra SR Robert Kaliňák.

Keďže nešlo o objednanú vraždu, vyšetrovanie je podľa Kaliňáka komplikované. "Daniel a jeho priatelia boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Polícia nie je na bode nula, za rok maximálne pokročila a páchatelia sa nemôžu cítiť bezpečne," zdôraznil minister, ktorý sa dnes stretol s otcom mladíka.

Polícia podľa Kaliňáka, bude aj vo všetkých ostatných extrémistických prípadoch postupovať nekompromisne a chce, aby tento fenomén bol na bezpečnostnom poli úplne minimalizovaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu