Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyše polovica Slovákov sa s korupciou stretáva v bežnom živote

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Korupcia zostáva v krajinách Európskej únie podľa prieskum Eurobarometer aj naďalej veľkým problémom. Medzi občanmi EÚ prevláda názor, že rozsah korupcie sa počas ostatných troch rokov zvýšil.

Údaje Eurobarometra, získané na vzorke 26.856 osôb, ktoré v stredu zverejnila Európska komisia (EK), ukazujú, že takmer tri štvrtiny Európanov (74 percent) naďalej považujú korupciu za významný problém a myslia si, že existuje na všetkých úrovniach verejnej správy. Osem percent respondentov uviedlo, že v uplynulom roku boli požiadaní o úplatok, alebo sa to od nich očakávalo.
      
Viac ako polovica Slovákov v prieskume Eurobarometer uviedla, že sa s korupciu osobne stretáva vo svojom bežnom živote. Až 92 percent respondentov zo Slovenska takisto verí, že korupcia je prítomná v celoštátnych inštitúciách. V celoeurópskom priemere si to myslí 79 percent opýtaných. Takmer polovica Európanov (47 percent) sa domnieva, že úroveň korupcie v ich krajine sa za tri predchádzajúce roky zvýšila.
      
Podobné vysoké čísla vyplynuli z odpovedí Slovákov aj čo sa týka lokálnej samosprávy (83 percent) a regionálnych inštitúcií (85 percent). V oblasti podnikania si 84 percent občanov SR myslí, že to bez úplatkov nejde, kým podobný názor má na úrovni EÚ iba 67 percent respondentov.
      
"Je frustrujúce konštatovať, že praktické výsledky v boji proti korupcii v rámci EÚ sú neuspokojivé. Koľkokrát sme si už povedali, že je najvyšší čas konať? Európania očakávajú, že vlády jednotlivých členských štátov prijmú rozhodné kroky. Nastal čas, aby tak urobili," vyhlásila v stredu v tejto súvislosti komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malströmová.
      
Hospodárske náklady, ktoré vznikli v dôsledku korupcie v EÚ, sa odhadujú na približne 120 miliárd eur ročne. V júni minulého roku EK prijala protikorupčný balík, ktorého predmetom je zintenzívnenie boja proti korupcii vo všetkých relevantných oblastiach EÚ. Komisia navrhne ďalšie právne predpisy, týkajúce sa napríklad konfiškácie majetku zločincov, reformy pravidiel verejného obstarávania, zdokonaľovania štatistík o trestnej činnosti a posilnenej politiky boja proti podvodom na európskej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu