Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paška: Ak sa mladí nenaučia pracovať, budú na sociálnych dávkach

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška

BRUSEL – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) diskutovali v pondelok večer s predstaviteľmi Európskej komisie (EK) o jej pláne na využitie dosiaľ nevyčerpaných 82 miliárd eur zo štrukturálnych fondov na projekty podporujúce malé a stredné podnikanie a na boj s nezamestnanosťou mladých občanov.

Slovenský europoslanec Jaroslav Paška upozornil, že mladí ľudia sa nesmú spoliehať iba na pomoc zo štrukturálnych fondov, ale musia predovšetkým získať pracovné návyky.

"Návrh podporiť malé a stredné podniky a projekty stimulujúce zamestnaných ľudí  dodatočnými projektmi je správnym krokom na zastavenie a zvrátenie alarmujúceho stavu," povedal Paška počas rozpravy k tejto téme.

Spresnil, že alarmujúci je stav, keď  v niektorých krajinách EÚ presiahla nezamestnanosť mladých ľudí hranicu 30 percent a v dvoch krajinách sa dokonca blíži k 50 percentám.

"Ak mladí ľudia po dokončení vzdelania nenadobudnú pracovné návyky je pravdepodobné, že v budúcnosti na hľadanie zamestnania rezignujú a zaradia sa ku komunite prežívajúcej zo sociálnych dávok," upozornil Paška na možnú situáciu, ktoré hrozí mladým Európanom. Dodal, že v tejto súvislosti mnohých mladých nebude zaujímať, kto tvorí dôchodky, lebo z ich hľadiska dôležité budú štrukturálne fondy.

Slovenský europoslanec v tejto súvislosti uviedol, že víta iniciatívu Európskej komisie na zvýšenie podpory malých a stredných podnikov  čo v spojení s projektmi na podporu zamestnanosti mladých ľudí pomôže riešiť veľmi závažný spoločenský problém flexibilným využitím dostupných finančných zdrojov.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu EÚ Eurostat priemer nezamestnanosti mladých ľudí v 27-člennej EÚ bol v decembri 2011  na úrovni 22,1 percenta, čo predstavuje 5,5 milióna nezamestnaných mladých Európanov. Najkritickejšia je situácia pre mladých ľudí v Španielsku (nezamestnanosť 48,7 percenta) a v Grécku (47,2 percenta), pričom iba v troch členských krajinách únie je bez práce menej ako desať percent mladých ľudí (Nemecko (7,8 percenta), Rakúsko (8,2 percenta) a Holandsko (8,6 percenta).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu