Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vnútro odmieta predražený nákup policajných Fabií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra odmieta tvrdenia, ktoré uverejnil český automobilový portál, o predraženom nákupe áut. Rezort na základe rámcovej zmluvy podpísal v novembri a decembri 2011 tri zmluvy na nákup spolu 102 automobilov Škoda Fabia, z nich 22 aj s meračmi rýchlosti. TASR informoval hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Aby nevznikli žiadne pochybnosti, minister vnútra Daniel Lipšic podľa Grendela vydal pokyn na pozastavenie plnenia a poveril ministerskú sekciu kontroly a inšpekčnej služby, aby verejné obstarávanie preverila. "Na základe výsledkov kontroly rozhodne rezort o tom, či zmluvu zruší, alebo bude pokračovať v jej plnení. Dovtedy Ministerstvo vnútra SR nenakúpi autá so zabudovaným radarom na základe tejto zmluvy," povedal Grendel s tým, že ak kontrola príde na pochybenie alebo podozrenie z netransparentného konania, odnesú si to zamestnanci rezortu.

Hovorca uviedol, že ministerstvo vyhlásilo verejné obstarávanie na nákup áut nižšej strednej triedy 17. júna 2011. Súťažné podklady si vyžiadalo 20 uchádzačov, ponuky nakoniec predložili dvaja. Grendel odmietol tlaky od uchádzačov, ovplyvňovanie verejnej súťaže, povedal, že voči verejnému obstarávaniu neboli vznesené žiadne námietky. "Obálky s ponukami sa za prítomnosti piatich členov komisie otvárali 3. augusta. Súčasťou verejného obstarávania bola elektronická aukcia, ktorá sa uskutočnila 19. septembra," povedal hovorca. Vďaka nej podľa ministerstva spoločnosť Škoda Auto ponúkla o 1400 eur nižšiu cenu za Škodu Fabia 1,2, teda 9066 eur s DPH a o 2200 eur nižšiu za Škodu Fabia 1,6, teda 11.166 eur s DPH.

V súťažných podmienkach na výber dodávateľa podľa Grendela nefiguroval zabudovaný radar. "Už vôbec nie s konkrétnymi parametrami, ktoré by spĺňal len jeden dodávateľ," zdôraznil s tým, že išlo o doplnkovú výbavu, ktorú sa ministerstvo rozhodlo zakúpiť pre niektoré autá dopravnej polície. Český portál autoforum.cz napísal, že nákup bol šitý na mieru pre merače rýchlosti Multaradar a stačilo zadať do podmienok pre výber dodávateľa nejakú podmienku, ktorú spĺňa iba spomínaný merač rýchlosti. Ministerstvo tvrdí, že výber výrobcu zabudovaných radarov je vo výlučnej kompetencii dodávateľa. "V súťaži nebola žiadna podmienka o zabudovaných radarových meračoch," povedal Grendel. MV podľa neho nemá podpísanú rámcovú zmluvu na nákup zabudovaných cestných radarových rýchlomerov a môže ich kupovať len ako zabudovanú súčasť vozidiel. Výrobcovia áut navyše konštrukčné zásahy do vozidiel, ktorým by bolo napríklad zabudovanie merača, zakazujú.

Ministerstvo kúpilo aj jednu fabiu v športovej úprave, s balistickou ochranou a meračom rýchlosti, ktorú vlani testovalo. Zaplatilo za ňu 82.000 eur, z toho 12.000 eur za balistickú ochranu a vyše 47.000 eur za radar a jeho montáž. Auto má slúžiť všetkým policajným útvarom v prípade prenasledovania ozbrojených páchateľov alebo pri iných nebezpečných zásahoch. Ministerstvo odmieta aj tvrdenia o predražení meračov rýchlosti Multaradar CD. Vlani podľa Grendela malo požičaný od spoločnosti ZŤS Elektronika SKS radar značky RAMER 10C, ktorého hodnotu firma vyčíslila na 45.600 eur. Ministerstvo zaplatilo podľa zmlúv zverejnených v centrálnom registri za Multaradar CD 44.544 eur a 3000 eur za jeho montáž. "Návratnosť investície za jeden takýto merač vypočítalo Prezídium Policajného zboru na základe počtu odhalených priestupkov na šesť mesiacov," povedal Grendel.

Polícia v súčasnosti využíva viacero meračov rýchlosti. Ľubomíra Miklovičová z ministerstva vnútra informovala, že sú medzi nimi napríklad MDC Ultralyte (stacionárny radar) nakúpené za takmer 20.000 eur za kus, Ramer 7CCDU za vyše 36.000 eur alebo AD9 v hodnote 40.000 eur. Spomínanú cenu za Ramer 7CCDU ministerstvo podľa Miklovičovej zaplatilo pred 10 rokmi. "Zabudovaný cestný rýchlomer Multaradar CD pritom dokáže naraz namerať autá v troch jazdných pruhoch, na rozdiel od predchádzajúcich zabudovaných radarov je neviditeľný a je odolný voči takzvaným anti-radarom," povedala Miklovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu