Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrušovský: SR je jeden z príkladných modelov vzťahu štátu a cirkví

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Novoročné stretnutie predstaviteľov cirkví a náboženských spoločností na Slovensku s predsedom Národnej rady SR Pavlom Hrušovským nadviazalo na prerušenú tradíciu z predošlých rokov. Konštatoval to Hrušovský na dnešnom nadväzujúcom brífingu po stretnutí.

"Vplyv cirkví a náboženských spoločností je nezastupiteľný na formovanie a hľadanie tváre krajiny. Stretnutie bolo veľmi konštruktívne z pohľadu vnímania problémov, ktoré dnes trápia nielen Slovensko, ale aj EÚ. Spoločne sme dokázali pomenovať pravé príčiny krízy, ktoré vyvolávajú obavy až strach u občanov. Je veľmi potešiteľné, že cirkvi a náboženské spoločenstvá chcú vo svojej oblasti spoločne so štátom prevziať na seba zodpovednosť za riešenie týchto problémov," povedal predseda parlamentu.

Na otázku, do akej miery je reálna možnosť odluky štátu od cirkví na Slovensku v nadväznosti na súčasný vývoj v Česku, kde politickú i spoločenskú hladinu rozvíril vládny návrh o samofinancovaní cirkví za predpokladu navrátenia ukradnutého cirkevného majetku a finančných kompenzácií, Hrušovský uviedol:

"Slovensko je jeden z príkladných modelov, ako sa dá dobre vyriešiť vzťah štátu a cirkví, čo sa týka majetkového usporiadania a reštitučných problémov. Slovensko tieto problémy prekonalo. V zodpovednom dialógu sme našli optimálny model, ako môžu cirkvi a štát fungovať dobre aj z hľadiska financovania. Ak niekto vie predstaviť iný model vzťahu štátu a cirkví, čo sa týka odluky, nech ho predstaví. Sme pripravení na konštruktívny dialóg, ale výsledkom takéhoto dialógu musí byť zhoda všetkých registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Dnešné pravidlá však považujem za dobré a zo strany štátu nie je dôvod na ich zmenu."

Predstavitelia cirkví na túto otázku uviedli, že "výraz odluky cirkvi od štátu nie je šťastný, lebo občania bez ohľadu na príslušnosť k danej cirkvi sú stále občanmi tohto štátu, a preto dáke oddeľovanie de facto nie je možné". Súhlasili s názorom predsedu NR SR, že dosiaľ sa žiadne lepšie modely fungovania štátu s cirkvami neobjavujú. "Pre prípadný nový model je potrebná dohoda všetkých zúčastnených strán. Teda štátu a všetkých registrovaných cirkví a náboženských spoločností," dodali predstavitelia cirkví na dnešnom brífingu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu