Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Noru Mojsejovú chcú obžalovať, hrozí jej väzenie!

Nora Mojsejová
Nora Mojsejová

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ukončil návrhom na podanie obžaloby vyšetrovanie v dvoch prípadoch, ktoré spája osoba známej podnikateľky z východného Slovenska Nora Mojsejová.

Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, na trestnú činnosť bola využitá banskobystrická súkromná spoločnosť. V prvom konaní navrhuje vyšetrovateľ prokurátorovi obžalovať z podvodu okrem podnikateľky a predsedníčky Strany slobodné slovo – Nory Mojsejovej aj ďalšie tri osoby. Spolu podľa obvinenia podvodným spôsobom prostredníctvom falošnej dokumentácie bystrickej spoločnosti vylákali od bratislavskej faktoringovej spoločnosti viac ako 20 miliónov eur. V druhom prípade vyšetrovateľ navrhuje postaviť pred súd za spáchanie daňového trestného činu okrem podnikateľky aj ďalšie dve osoby. Polícia zistila, že neoprávneným odpočtom DPH tiež pomocou banskobystrickej firmy chceli pripraviť štát o viac ako 500 tisíc eur.

Prvý prípad sa stal od decembra 2006 do apríla 2007 po predchádzajúcej vzájomnej dohode a prípravách podnikateľky, dvoch Košičanov a muža z okresu Nitra. Podľa policajných zistení členovia organizovanej skupiny presvedčili podnikateľa z Banskej Bystrice podpísať faktoringovú zmluvu (zmluva o podmienkach odkúpenia pohľadávok) s bratislavskou faktoringovou spoločnosťou. Jeho spoločnosť tak mala získať finančné prostriedky na realizáciu nimi navrhovaného projektu. Podnikateľka, Košičan a muž z okresu Nitra následne vytvárali množstvo falošných dokladov, ktoré v mene banskobystrickej spoločnosti predkladal druhý Košičan faktoringovej. Išlo o nepravdivé dodávateľské faktúry, falošné dodacie listy a potvrdenia dlžníkov. Faktoringová spoločnosť na účet banskobystrickej spoločnosti na základe nich, uvedená do omylu, previedla viac ako 20 miliónov korún. Podnikateľka zabezpečila prevod týchto peňazí na účty ňou ovládaných spoločností, aby ich mohla použiť na bližšie nezistený účel. Faktoringovej súkromnej spoločnosti z Bratislavy tým spôsobili škodu viac ako 20 miliónov korún.

V druhom prípade podnikateľka, Košičan a žena z Bardejova použili meno banskobystrickej spoločnosti aj na vyhotovenie fiktívnej faktúry pre obchodnú spoločnosť so sídlom v Košiciach. Predmetom faktúry bolo dodanie tlačiarenského stroja košickej spoločnosti, no v skutočnosti dodaný nebol. Aj napriek tomu sa faktúra v účtovníctve košickej firmy objavila a ona si uplatnila v rozpore so zákonom nadmerný odpočet DPH. V tomto prípade sa však trestná činnosť skončila len pri pokuse. Tri osoby síce daňovým priznaním chceli od štátu vylákať peniaze, no polícia ich predbehla a k „vráteniu“ DPH nedošlo. Polícia tak zachránila viac ako 500 tisíc eur daňových poplatníkov.

Eleonóra Mojsejová, Maroš M., Marek K. a Dušan K. čelia obvineniu z podvodu, vyšetrovateľ ich z tohto trestného činu navrhuje obžalovať. V prípade dokázania viny im za podvod hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov. Mojsejová navyše čelí obvineniu spolu s Petrou M. a Donaldom D. z trestného činu neodvedenia dane a poistného, za čo im v prípade dokázania viny hrozí odňatie slobody na sedem až 12 rokov. Všetkých šesť osôb je stíhaných na slobode, dodal Slivka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu