Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obyvatelia Luníku IX nebudú mať elektrinu, kým sa neprispôsobia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Obyvatelia košického sídliska Luník IX nebudú mať elektrinu dovtedy, kým sa neprispôsobia platným zákonom. Odkázalo im to dnes vedenie mesta Košice v reakcii na vysoký dlh za energie a stredajší (7.12.) útok rómskych obyvateľov na zástupcov mestskej polície, Bytového podniku a Východoslovenskej energetiky.

 Situácia je podľa viceprimátorky Renáty Lenártovej už neúnosná, elektrickú energiu preto na Hrebendovej ulici odpojili. "Boli tam odinštalované vedenia, ktoré boli urobené načierno. Zajtra sa uskutočnia rokovania so samosprávou Luníka IX," oznámila dnes viceprimátorka počas brífingu na košickom magistráte.

Mesto sa od decembra pre nedoplatky rozhodlo, že denné poplatky bude vyberať Bytový podnik v súčinnosti s políciou. Za november totiž vznikol rozdiel medzi spotrebovanou elektrickou energiou a vyplatenou 10.000 eur. Dlh tak dnes predstavuje spolu 67.000 eur a zaplatiť ho musí mesto, ktoré má zmluvu s dodávateľom energie. Nový výber poplatkov vyvolal na Luníku IX ohlasy. "V zmysle toho, že obyvatelia neboli spokojní," vysvetlila viceprimátorka. Útok podľa nej nastal pri odpájaní neplatičov.

Riaditeľ Bytového podniku Viktor Lehotzký informoval, že Rómovia platia za elektrickú energiu 6 eur na deň, za celý mesiac tak domácnosť zaplatí spolu 180 eur. Na túto čiastku sa však sťažovali obyvatelia Luníka IX, zdala sa im privysoká. "Treba si uvedomiť, že elektrická energia je jediný zdroj energií, nie je tam plyn, ani teplo," vysvetlil sumu Lehotzký.

Prvý decembrový týždeň boli podľa neho zapojené už len domácnosti, ktoré platili za energiu, aj napriek tomu zaznamenali prepad v platbách. Podľa Lehotzkého bola elektrickou energiou načierno zásobovaná z Hrebendovej ulice aj Podjavorinská a Krčméryho ulica.

Obyvatelia sídliska sa mali sťažovať aj na to, že ak sa stane porucha a aj keď sú platiči, chybu údajne Bytový podnik nerieši. Lehotzký reagoval, že jeho zamestnanci sa na Luník IX boja ísť, hlavne večer. "Ak máme garantovanú bezpečnosť, zaplatenie služby, nemáme tam problém ísť," vysvetlil.

Hromadný útok rómskych obyvateľov má dohru aj na polícii. Krajská hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová dnes informovala, že v tejto súvislosti už obvinili 36-ročného Jozefa F. z Košíc zo zločinu útoku na verejného činiteľa. Umiestnili ho do cely policajného zaistenia s návrhom na jeho väzobné stíhanie.

"V prípade dokázania viny obvinenému mužovi hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov," uviedla Mésarová. Polícia zároveň Luník IX monitoruje, v prípade potreby zvýši výkon služby a zasiahne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu