Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pre neplatnú výpoveď musí RTVS zaplatiť 118 tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - RTVS musí zatiaľ zaplatiť 118.101 eur za podpis bývalého riaditeľa STV Richarda Rybníčka pod neplatnou výpoveďou režisérovi Ľubomírovi Mlynárikovi.

Slovenská televízia prehrala ďalší dlhodobý pracovnoprávny spor s bývalým zamestnancom. Režisér Mlynárik rozsudkom odvolacieho súdu po ôsmich rokoch vysúdil 93.777 eur ako odškodné za neplatnú výpoveď. Bol jedným z 1079 zamestnancov, ktorých televízia v roku 2003 uvoľnila zo zamestnania pre nadbytočnosť.

Pri hromadnom prepúšťaní boli porušené ustanovenia Zákonníka práce. Devätnásť bývalých zamestnancov podalo žalobu na Okresný súd Bratislava IV pre neplatnosť výpovede a žiadali náhradu ušlej mzdy. Ešte stále nie je ukončených sedem žalôb.

V kauze režiséra Mlynárika 11. októbra Krajský súd v Bratislave potvrdil rozsudok prvostupňového súdu v časti náhrady mzdy, ktorý bol správoplatnený 28. novembra s vykonateľnosťou 2. decembra. RTVS musí zatiaľ zaplatiť 118.101 eur. Ešte stále nie sú doriešené možné právne úkony v súvislosti s úrokmi z omeškania, ale aj inými pohľadávkami.

STV už predtým za odvolanie na Krajskom súde Bratislava I zaplatila 2652 eur a režisérovi Mlynárikovi priznala odstupné 10.092 eur, mzdu za opätovný návrat do STV 9993 eur, odchodné 5306 eur. Podpis Rybníčka pod neplatnou výpoveďou sa teda dá vyčísliť sumou 146.142 eur.

V pracovnoprávnom spore sa na prvostupňovom súde vystriedali traja interní právni zástupcovia STV a jeden externista. Na prvostupňovom Okresnom súde Bratislava IV pojednávali traja sudcovia a na odvolacom súde tri senáty Krajského súdu Bratislava I.

Podľa vyjadrenia režiséra Mlynárika  "STV zbytočne zaťažila nielen súdy, ale predovšetkým vlastnú ekonomiku. Odvahu na podanie žaloby našlo devätnásť bývalých zamestnancov. STV sa nezmyselne neustále odvolávala v každej kauze, čím spôsobovala nekonečné prieťahy v konaní. Celkom iste sa to nemôže pripisovať pomalosti súdov. Išlo o veľmi jednoduchý a jasný pracovnoprávny spor. Od začiatku bolo evidentné, že výpovede neboli prerokované, čím bol hrubým spôsobom porušený Zákonník práce. Dostal som výpoveď iba niekoľko mesiacov pred nárokom vzniku na dôchodok. Ak by mi nedali výpoveď, STV by mi ešte vyplatila mzdu za osem mesiacov, čo v priemernej mzde predstavuje 11.533 eur. V súčasnosti to doteraz zatiaľ narástlo na 93.777 eur," uviedol Mlynárik.

"Nebyť neprofesionality a nekompetentnosti STV a jej nástupcu by som si nevysúdil už spomínanú náhradu mzdy, nezopakoval by som si opätovný návrat do STV a nepoberal dôchodok vo výške 1078 eur. Dlhoročná kauza má však nielen ekonomický, ale predovšetkým etický rozmer. Vysúdenú sumu by však nemali zaplatiť daňoví poplatníci, ale v mojom prípade pán Rybníček," dodal Mlynárik.

Stanovisko k sporu poskytla generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková. „Neviem, či je vhodné hovoriť o nekompetentnosti RTVS, keď zdedila osemročnú kauzu vo finálnej fáze. Definitívny rozsudok súdu rešpektujeme. Od začiatku roka sa snažíme veľké množstvo súdnych sporov riešiť mimosúdnou dohodou. V tomto prípade to nešlo."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu