Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Národná banka varuje: Kríza je vážnejšia ako v roku 2008!

Guvernér NBS Jozef Makúch
Guvernér NBS Jozef Makúch

BRATISLAVA - Finančná stabilita na Slovensku sa môže ešte zhoršiť. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku tohto roka sa ekonomika vyvíjala priaznivo, nasledujúce mesiace priniesli neistotu na vývozných trhoch aj na politickej scéne. Národná banka Slovenska (NBS) dokonca varovala, že stav je vážnejší ako po páde americkej banky Lehman Brothers v roku 2008.

"V 2. štvrťroku 2011 sa podmienky pre domácu finančnú stabilitu v externom prostredí začali zhoršovať," informovala dnes NBS Správe o finančnej stabilite za prvý polrok 2011. Príjmy domácností sa podľa nej v tomto období sa príliš nezlepšili, ich situáciu však zlepšovala možnosť refinancovať dlhy novými úvermi s nižšími úrokovými sadzbami.

Väčšine odvetví v podnikovej sfére sa v prvom polroku 2011 taktiež darilo - dosahovali tržby, ktoré však neboli vyššie ako pred krízou. "Tieto relatívne priaznivé podmienky pre finančnú stabilitu sa odzrkadlili aj v bankovom sektore, ktorý v 1. polroku dosiahol značný medziročný nárast čistého zisku," uvádza sa v správe.

V druhom štvrťroku 2011 sa však v externom prostredí začali objavovať čoraz väčšie riziká. "Vzhľadom na rozsah naakumulovaných makroekonomických nerovnováh v eurozóne je nielen v krátkodobom, ale aj v strednodobom horizonte potrebné rátať so sťaženými podmienkami pre sektory domácej ekonomiky," upozornila banka.

V porovnaní so situáciou, ktorá nastala pred tromi rokmi po krachu banky Lehman Brothers je súčasný stav podľa NBS vážnejší. A to najmä preto, že úverová dôveryhodnosť jednotlivých krajín je spochybňovaná. Finančný sektor je tak pri posilňovaní svojej odolnosti odkázaný na vlastné opatrenia a kapitálové prostriedky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu