Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Michalovciach majú nástupište Harryho Pottera!

Nástupište v Michalovciach Zobraziť galériu (5)
Nástupište v Michalovciach

MICHALOVCE – Jedna časť autobusovej stanice v centre Zemplína na Kostolnom námestí dostala kurióznu prezývku „Nástupište Harryho Pottera“. Ak sa totiž vyberiete hľadať nástupište, z ktorého odchádzajú autobusy do Humenného zistíte, že je „neviditeľné“.

Na hlavnej autobusovej stanici v Michalovciach sú cestujúci rozdelení na dve kategórie. Do prvej patria všetci, ktorých linkový spoj odchádza „spod strechy“. Čo to znamená? Šesť nástupíšť sa nachádza pod strechou stanice a tvoria komplex kójí, z ktorých cestujúci nastupujú do linkových autobusov. Až potiaľ je to rovnaké, ako na každej normálnej autobusovej stanici. Ale za samotnou stavbou stanice, v susedstve prenosného WC a kontajnera na odpad, sa nachádzajú ešte ďalšie dve „zastávky“. Majú podobu klasických prícestných zastávok SAD. V porovnaní so šesticou spod strechy, vyzerajú tieto dve, akoby boli „od macochy“ a zastrčené za územím stanice. A práve od jednej takejto, takmer neviditeľnej tabuľky, vyrážajú autobusy do Humenného.  

Ak ste na tejto michalovskej stanici po prvý krát a nepočítate s časovou rezervou na hľadanie strateného nástupišťa, môže sa vám celkom ľahko stať, že svoj spoj do Humenného včas alebo možno vôbec nenájdete. Možno vás poteší aspoň to, že podobných nazlostených staničných „detektívov“ je tam stále dosť. „To takto má vyzerať teraz zvyšovanie kultúry v cestovaní?! Okrem zvyšovania cestovného, čo ešte zvyšujú? Cestujúcim tak akurát tlak! Choďte to tam nafotiť, nech vidí celé Slovensko, ako musíme čakať na autobus pri latríne a smradľavom kontajneri. Toto je zemplínska vizitka pre turistov? Hanba pre celé Michalovce! A to kto je za to zodpovedný, aby ľudia behali po stanici za autobusmi?“ Toto je stručný prepis monológu rozčúlenej Humenčanky, ktorá nám zavolala do redakcie a žiadala o pomoc.

Priamo na stanici sme sa pýtali čakajúcich, odkiaľ odchádza autobus smerom na Humenné. Viacerí bezradne dvíhali ramena, iní nás posielali k informačnej tabuli a ďalší radili, nech si zavoláme na informácie. „Poďte, ja vám to ukážem – volá sa to Potterové nástupište“, smiala sa gymnazistka Zuzana z nášho prekvapenia. „Je síce neviditeľné, ale autobusy z neho určite chodia. Je to presne ako z filmu o Harrym Potterovi. Ale tam bolo nástupište vlakové a malo číslo 9 ¾ a my v Michalovciach máme autobusové 6 a ¾“. Teraz už aj ja viem kde je, lebo som vyprevádzala tetu do Humenného. Takmer zmeškala, blúdili sme a až na poslednú chvíľu sme stopli už odchádzajúci autobus. Možno to nakoniec bude aj turistická atrakcia! Len to potrebuje čas a poriadne spropagovať“, poznamenala ironicky naša sprievodkyňa Zuzana.

Bola to pravda, lebo hľadané stanovište sa nachádzalo medzi „podstrechovou“ šestkou a spomínanou tabuľkou s číslom sedem. Tento problém trápi cestujúcich už dlho, lenže podľa našich informácií nie je reálne očakávať, že by sa michalovská SAD pustila v dohľadnej dobe do rozsiahlej rekonštrukcie tejto historickej stanice. Kvôli objektivite treba dodať, že v blízkosti michalovskej železničnej stanice sa nachádza aj druhá, moderná autobusová stanica.

Pre zlepšenie súčasného stavu informovanosti cestujúcich zo stanice na Kostolnom námestí netreba až tak veľa. Úplne by stačilo, keby domovská SAD upravila hlavnú informačnú tabuľu a pridala „šípkové označenie“, kde sa nachádza miesto nástupu na autobus do Humenného. Pre niekoho je to možno banalita, ale určite nie pre cestujúcich, ktorí kvôli „Potterovmu neviditeľnému nástupišťu “ zmeškajú svoj spoj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu