Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Penta proti Slovensku: Žalovaných budú zastupovať Američania!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americká advokátska spoločnosť Skadden chce zastupovať Slovenskú republiku aj vo vnútroštátnom spore ohľadom zisku zdravotných spoločností voči finančnej skupine Penta, ktorá je vlastníkom HICEE, akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera.

Spoločnosť Skadden úspešne zastupovala Slovensko už v arbitrážnom spore voči HICEE, ktorá požadovala výšku škôd spôsobenú zákazom zisku zdravotných poisťovní za viac ako jednu miliardu eur. V súčasnosti Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) čelí 12 rozličným žalobám za takmer miliardu eur. Týkajú sa nielen spomínaného zákazu zisku zdravotným poisťovniam, ale aj hybridnej pošty. Parlament žalujú firmy aj jednotlivci. Najviac od Slovenska žiadajú práve majitelia poisťovne Dôvera - HICEE so sídlom v Holandsku a Dôvera Holding, ktorí požadujú 750 miliónov eur.

Spoločnosť Skadden svoj najnovší návrh zastupovať Slovensko voči spoločnosti Penta, ktorá na bratislavskom súde požaduje odškodnenie vo výške 750 miliónov eur, doručila pred pár dňami predsedovi NR SR Pavlovi Hrušovskému.

Americká spoločnosť argumentuje, že viac ako dva roky analyzovala právny aj skutkový stav a je teda oboznámená s faktami, aplikovateľnou slovenskou legislatívou a právnym základom súdneho sporu, ako aj s argumentmi protistrany. Advokáti Skaddenu sú presvedčení, že môžu pre SR vyhrať aj tento súdny spor, v najhoršom prípade by Penta mohla vysúdiť maximálne 50 miliónov eur a nie požadovaných 750.

Ministerstvo financií (MF) SR nedávno informovalo, že medzinárodný arbitrážny tribunál vydal 17. októbra tohto roka konečné rozhodnutie v investičnom spore medzi HICEE B.V. a Slovenskou republikou, ktorým uzavrel tento spor v prospech Slovenska. Požadovaná výška škôd bola spoločnosťou HICEE vyčíslená na vyššie uvedenú viac ako jednu miliardu eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu