Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na piťovcov vybehlo 350 policajtov: Akcia Eden skončila!

Piťova vila nad Lamačom Zobraziť galériu (19)
Piťova vila nad Lamačom

BRATISLAVA - Kukláči sa napokon odhodlali zasiahnuť aj proti známej skupine piťovcov. Podľa medializovaných informácií sa špeciálne jednotky dostali k bossovi Jurajovi "Piťovi" Ondrejčákovi (35) naozaj akčným spôsobom - po štvrtej ráno zlanili do jeho záhrady vrtuľníkom! Ondrejčáka vyviedli z domu po 10:00, čiže až po viac ako piatich hodinách, do policajného auta ho odviedli v putách. Polícia z domu vyniesla aj zaistené dokumenty a počítač. Piťo je obvinený z nedovoleného ozbrojovania.

15:20 Polícia korigovala nesprávnu informáciu, ktorá sa ráno objavila v médiách. Názov akcie proti piťovcom nebol Rambo ale Eden. Policajti si chybu vysvetľujú tak, že keď si cez vysielačky vymieňali pokyny, používali aj výraz "tango", čo znamená cieľ. Niekto zo susedov či prítomných novinárov počul slovo "Rambo," ktoré sa mu podvedome hodilo ku bombastickej akcii.

14:30 Po policajnom zásahu zostal údajne poriadny "bordel". Obyvatelia Ondrejčákovej vily upratujú. V okolí sa stále pohybujú policajné vozidlá.

Polícia monitoruje vilu aj hodiny po zásahu

Na piťovcov vybehlo 350
Zobraziť galériu (19)

14:20 Prokuratúra zatiaľ neeviduje žiadny podnet v súvislosti so zadržaním Juraja Ondrejčáka, uviedla jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Podnet musí dať príslušný vyšetrovateľ. Prokurátor o návrhu vziať obvineného do väzby musí rozhodnúť do 48, respektíve do 72 hodín od podania návrhu. O jeho prípadnom návrhu potom bude rozhodovať príslušný súd. Či pôjde o Špecializovaný trestný súd v Pezinku, alebo o nižší súd v Bratislave, nie je ešte isté. Závisí to z akých trestných činov bude Ondrejčák obvinený.

14:00 Zásah proti piťovcom je jednou z najväčších akcii, na akých sa naša polícia kedy zúčastnila. Bolo nasadených až 350 policajtov.

13:10 Tlačová konferencia bola rekordne krátka. Minister ju ukončil po niekoľkých vetách a neumožnil ani novinárom klásť otázky. Ďalšie informácie prisľúbil "do konca tohto týždňa".

13:08 Podľa Lipšica sa niektorí zo zadržaných pokúšali ujsť, ale nepodarilo sa im to. Ocenil profesionálnu akciu polície a dodal, že ak si niektorí bossovia do dnešného rána mysleli, že sú nedotknuteľní, presvedčii sa o opaku.

13:05 "Bolo zadržaných 20 osôb a obvinených 23 osôb. Vinia ich z viacerých majetkových aj násilných trestných činov. To, že neušli žiadne informácie smerom k zločineckej skupine, považujem za veľký úspech," uviedol minister Lipšic.

Daniel Lipšic prichádza na rekordne krátku tlačovú konferenciu

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR)

13:00
O malú chvíľu začne tlačová konferencia ministra vnútra Daniela Lipšica a šéfa polície Jaroslava Spišiaka, ktorí by mali prezradiť hlavné fakty z dnešnej akcie.

12:35 Podľa našich informácií sa kukláči dostali dovnútra bossovej vily cez detskú izbu a vydesili jeho spiace deti. Špeciálna jednotka vyrazila okná, vbehla cez izbu do vnútornej časti budovy a zadržala pána domu.

12:30 Čo bolo vlastne cieľom akcie a dôvodom akcie? Oficiálne stanovisko polícia poskytne, "akonáhle to trestno-procesná situácia dovolí."

12:15 Piťo nebol nikdy trestaný, píše agentúra TASR. Podľa viacerých zdrojov nebol ani obžalovaný, či obvinený.  Ondrejčák figuroval len ako jeden zo svedkov v procese s exsiskárom Michalom Hrbáčkom v kauzách dvoch mafiánskych vrážd - Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho.

12:05 "Môj klient je obvinený, ale nebudem sa bližšie vyjadrovať," uviedol pre Topky Piťov advokát Peter Filip. Nevie vraj, či pri megazásahu zatkli aj známeho podnikateľa Mariána Kočnera. "Tomu neverím. Nemôžu predsa zatýkať podľa zoznamu," dodal.
 
12:03 Podľa našich informácií prebehla policajná razia aj na Šancovej ulici pri Hlavnej stanici. V Bratislave a okolí údajne celkovo zatkli až 20 ľudí. Je to takmer polovica zo 44 piťovcov z policajných zoznamov.

Zásah na Šancovej ulici

Ďalší zásah v meste
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky.sk)

11:00 Reagovalo aj policajné prezídium. „Úrad boja proti organizovanej kriminalite v spolupráci v Útvarom osobitného určenia Prezídia Policajného zboru dnes v skorých ranných hodinách začal rozsiahlu policajnú akcia voči bratislavskému podsvetiu. Polícia zadržala viac osôb, prebiehajú trestno-procesné úkony a aj v tejto chvíli na mnohých miestach Slovenska policajti vykonávajú domové prehliadky“  uviedol šéf polície Jaroslav Spišiak.

10:15 Dom pripomínajúci malú pevnosť nezostal prázdny. Hneď po odchode policajných jednotiek mali domáci návštevu, neznámu ženu. Pre miestnych je Piťovo zadržanie témou číslo jeden. Každý obyvateľ Lamača ho poznal, ľudia si telefonujú novinky.

10:10 Ondrejčáka vyviedli z domu v putách. Kolóna piatich policajných áut ho odviezla na policajné prezídium, kde sa podrobí výsluchu. Päť hodín zrejme trvala obhliadka domu, podľa našich informácií policajti spolu so samotným bossom hľadali v dome skryté zbrane. Obvinili ho z nedovoleného ozbrojovania.

Landrover s Piťom odchádza z jeho "hradu"

Policajný zásah proti piťovcom
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

09:30 K zásahu sa na sociálnej sieti vyjadril už aj minister vnútra Daniel Lipšic: "Ideme tvrdo proti zločinu a chránime slušných ľudí."

09:00 Policajti sa však nezamerali len na bossovo sídlo. Razie prebiehajú na niekoľkých miestach Bratislavy. Minister vnútra Daniel Lipšic zvolal tlačovú konferenciu na 13:00.

08:20 Do Ondrejčákovho domu prišiel advokát Peter Filip, ktorý by mal Piťa zastupovať. Na mieste, kde sa koná domová prehliadka, zostal asi 45 minút. Z domu odchádzal len so slovami, že k akcii sa vyjadrovať nechce.

po 4:00 Zásah prebehol v starej časti bratislavského Lamača, kde skupina sídli. Kukláči rozbili okná a vtrhli do domu, ktorý prehľadali. Bolo počuť aj explózie výbušiek s dymom.
 

 
Video z policajného zásahu:
Zásah polície

 
Kto sú piťovci?
 
Obávaná bratislavská skupina je pomenovaná podľa Ondrejčákovej prezývky. Je známa tým, že jej členovia sa zvyknú prevážať na typických "géčkových" Mercedesoch. V novej verzii "mafiánskych zoznamov" si vyslúžila svoj samostatný list.
 
Skupinu dodnes z ničoho neobvinili, jej údajných členov však spájali s vraždou študenta Daniela Tupého (†21). V zozname, ktorý unikol na verejnosť, figuruje Richard Hrotko, prezývaný Bejby, ktorého v roku 2009 obžalovali z Tupeho vraždy. Z ublíženia na zdraví a výtržníctva vinili aj Róberta Janečka, alias Biznisa a Dávida Vyskočila. Súd napokon údajných útočníkov oslobodil.
 
Na 18. mieste zoznamu piťovcov sa nachádza Mikuláš Polóny. Ten mal v roku 2001 v bratislavskom Irish Pube zastreliť dvoch ľudí a jedného zraniť. Súd mu vymeral 14 rokov, ale keďže svedkovia zmenili výpoveď, bratislavský krajský súd ho napokon oslobodil.
 
Pri konci zoznamu sa objavil aj známy podnikateľ Marián Kočner, ktorý sa zviditeľnil takzvaným bojom o Markízu na konci 90. rokov. 
 
Piťova "pevnosť" nad Lamačom po zásahu:
Razia polície - doobeda


Stali ste sa svedkom zásahu? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne zábery? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu