Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pripravte sa: Toto nás čaká na Sviatok všetkých svätých!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Nadchádzajúce sviatky, kedy väčšina Slovákov prichádza na cintoríny, aby si pri svetle blikajúcich sviečok či kahancov zaspomínala na svojich blízkych zosnulých, sú častokrát dôvodom stresu z preplnených ciest, ktorý sa nezriedka končí tragicky. Aby ste "Dušičky" prežili v pokoji a bez zhonu, prečítajte si nasledujúce pokyny polície a informácie slovenských železníc, ktoré sa pre zvýšený počet cestujúcich rozhodli pridať ďalšie spoje.

Dávajte si pozor na veci a jazdite opatrne, radí polícia

Polícia posilní dopravné a poriadkové hliadky na celom Slovensku už od piatka 28. októbra. Akcia zameraná na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky ako aj na zvýšený dohľad nad verejným poriadkom v okolí cintorínov, kritických úsekov a miest potrvá do stredy 2. novembra.

Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a parkoviskám. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch. „Pozornosť venujeme najmä disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky ako aj ich správaniu voči chodcom a cyklistom. U vodičov nebudeme tolerovať alkohol a rýchlu jazdu,“ uviedol viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Poriadkoví policajti budú v najbližších dňoch častejšie kontrolovať parkoviská pri cintorínoch ako aj samotné cintoríny, lebo práve v tomto časom sú obľúbeným terčom zlodejov a vykrádačov áut. „Pri opustení motorového vozidla odporúčame nenechávať na sedadlách kabelky, tašky, mobilné telefóny ani cenné predmety. Treba si overiť, či je vozidlo riadne uzamknuté. Návštevníkov cintorínov upozorňujeme, aby si kabelky a príručné tašky neodkladali na hroby a nenechávali ich bez dozoru. Neodporúčame nosiť pri sebe väčšiu hotovosť. Každé protiprávne konanie, hoci aj pokus, treba oznámiť polícii,“ upozorňuje Ábel.

 "Chceme vyzvať všetkých chodcov, ale aj cyklistov, aby používali reflexné prvky na oblečení aj v obci, dôležité je, aby vás na cestách bolo vidieť, aby prechádzali cez cestu na miestach na to určených," dodala banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková. Podľa nej by mali rodinní príslušníci vysvetliť svojim deťom, rodičom či starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti.

 

Železnice upozorňujú: Zakúpte si miestenku, míňajú sa veľmi rýchlo

Železničná spoločnosť Slovensko posilňuje osobnú vlakovú dopravu a pridáva osem mimoriadnych vlakov. Dva mimoriadne vlaky z Bratislavy hl. st. cez Žilinu do Košíc ZSSK vypraví už vo štvrtok o 14:31 a 16:21. Odchod prvého vlaku bude z jednotlivých staníc približne 35 minút po odchode vlaku R 609 Bayer, odchod druhého vlaku z jednotlivých staníc bude približne 25 minút po odchode vlaku R 611 Považan.

V utorok 1. novembra pôjde päť mimoriadnych vlakov. Z Košíc ZSSK vypraví vlak cez Žilinu do Bratislavy hl. st. o 15:15, odchod vlaku z jednotlivých staníc bude približne 70 minút po odchode vlaku R 610 Aupark. Ďalší mimoriadny vlak pôjde zo Žiliny do Bratislavy hl. st. o 18:08, z Prievidze cez Leopoldov do stanice Bratislava-Nové Mesto o 18:11, zo stanice Bratislava-Nové Mesto cez Leopoldov do Prievidze o 15:04 a posilový vlak zo Zvolena os. st. cez Šurany do Bratislava hl. st. pôjde o 17:42. Posledný mimoriadny vlak na trase Košice, Žilina, Bratislava hl. st. s odchodom z Košíc pôjde v stredu 2. novembra o 15:15. Odchod vlaku z jednotlivých staníc bude približne 70 minút po odchode vlaku R 610 Aupark.

"Do týchto vlakov bude od stredy 26. októbra možné zakúpiť si miestenku v pokladniciach ZSSK alebo cez internet," uviedla hovorkyňa železníc Jana Grešnerová. Okrem mimoriadnych vlakov ZSSK posilnila osobnú vlakovú dopravu o 25 posilových vlakov, ktoré sú uvedené v platnom cestovnom poriadku.

Už dnes sú však miestenky do niektorých rýchlikov a najmä IC vlakov vypredané. Najmä vo vlakoch, ktoré pôjdu vo štvrtok z Bratislavy do Košíc a vo vlakoch, ktoré 1. novembra pôjdu z Košíc do Bratislavy je obsadených už 100 percent miesteniek.

 

Na sviatky sa pripravila aj bratislavská a košická MHD

Od soboty do utorka bude v súvislosti s očakávanou zvýšenou návštevnosťou cintorínov posilnená premávka autobusov v Bratislave s trasami do Krematória a na cintorín v Petržalke o mimoriadne spoje. Okrem štandardných spojov uvedených v cestovných poriadkoch budú premávať autobusy X38 (Patrónka, Lamačská, Hodonínska, Krematórium) a X80 (Holíčska, Bratská, Kopčianska, Údernícka, Kúpalisko Matador, Cintorín Petržalka). V sobotu, nedeľu a v utorok bude posilnená linka 208 vypravením kĺbových trolejbusov namiesto štandardných klasických vozidiel a jazdiť bude aj špeciálna trolejbusová linka 221, ktorá bude premávať po frekventovanej trase z Hlavnej stanice cez Trnavské mýto, Prievozskú, Mierovú a Cintorín Ružinov. Viac informácií nájdete TU.

Dopravný podnik mesta Košice posilní mestskú hromadnú dopravu od piatku 28. októbra. Na Pamiatku zosnulých (2.11.) bude doprava premávať ako v bežný pracovný deň. DPMK posilní všetky linky, ktoré premávajú medzi centrom mesta a cintorínmi. Spoje budú premávať bez zmien cestovných poriadkov, dopravný podnik však nasadí kapacitne väčšie vozidlá. Viac informácií TU.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu