Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenské stíhačky vraj ohrozili lietadlo s vojakmi USA z Iraku

Naša letka mala ohroziť vojenský Boeing 747 Zobraziť galériu (5)
Naša letka mala ohroziť vojenský Boeing 747

BRATISLAVA - Slovenské Migy-29, ktoré v sobotu vzlietli z vojenskej základne a išli preveriť potenciálnu hrozbu, údajne ohrozili Boeing americkej armády! Ministerstvo obrany najprv mlčalo, popoludní sa však rozhodlo usporiadať tlačovú konferenciu.

Čo sa vlastne stalo? Dve naše stíhačky, zapojené do obranného systému NATO, mali v sobotu takzvaný "ostrý vzlet". Dôvodom bolo dopravné lietadlo Airbus A330, ktoré letelo cez naše územie z Londýna do Kataru. So strojom sa nepodarilo spojiť a keďže hrozilo, že ho majú v rukách teroristi, museli sa prijať potrebné opatrenia.

Migy sprevádzajú airbus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Pavol Augustin, lietadla.com)

Piloti bojových strojov sa dostali do vizuálneho spojenia s posádkou lietadla a sprevádzali ho až na maďarské hranice. Slovenská armáda bola na ďalšie informácie skúpa, argumentovala utajením.

Podľa nášho zdroja z prostredia leteckých dispečerov však zásah ani zďaleka neprebiehal hladko. Stretli sa totiž s druhým lietadlom. "Počas stúpania (...) došlo k vážnemu porušeniu bezpečnostných pravidiel. Stíhačky sa dostali do nebezpečnej blízkosti s letom, ktorý nebol predmetom letu stíhačiek," uviedol náš zdroj, podľa ktorého sa Migy dostali ku stroju na nebezpečných 900 stôp.

Podľa našich informácií bolo druhým strojom lietadlo americkej armády! Išlo o Boeing 747-200, ktorý smeroval z Kuvajtu do nemeckej vojenskej základne v Ramsteine. Stroj patrí aerolinke Government contract flight, s ktorou má americká armáda podpísaný kontrakt. Utajenie je však v tomto prípade oveľa vyššie ako pri vyšetrovaní slovenského trapasu so stíhačkami. Nevieme preto, či Boeing tentokrát prevážal vojakov, alebo materiál.

Vážnu udalosť údajne vyšetrujú odborníci z civilného aj vojenského prostredia. V leteckých prevádzkových službách však túto informáciu potvrdiť nechceli. "LPS SR, š. p. sa nevyjadruje k uvedenej udalosti, nakoľko ide o záležitosť Ministerstva obrany Slovenskej republiky," uviedla pre Topky ich hovorkyňa Michaela Legelová.

Minister obrany Ľubomír Galko sa rozhodol, že v popoludňajších hodinách usporiada tlačovú konferenciu, na ktorej bude o incidente informovať. Výsledky z nej vám prinesieme. 

Kontrolná veža v Ramsteine:

Slovenské stíhačky vraj ohrozili
Zobraziť galériu (5)

Boeing štartujúci z nemeckej základne:

Slovenské stíhačky vraj ohrozili
Zobraziť galériu (5)

 

Žiadne bezpečnostné predpisy neboli porušené, reaguje Galko!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu