Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer žiada odvolanie Nesrovnala z postu podpredsedu BSK

Pavol Frešo Zobraziť galériu (2)
Pavol Frešo

BRATISLAVA – Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja za stranu Smer-SD žiadajú odvolanie podpredsedu kraja Iva Nesrovnala (SDKÚ-DS).

Podľa hovorkyne Bratislavského samosprávneho kraja Ivety Tyšlerovej poslanci za Smer-SD opisujú priebeh verejnej súťaže nepravdivo. Uviedla, že sa vecou budú zaoberať na zasadnutí krajského zastupiteľstva 4. novembra, kde budú poslanci Smeru konfrontovaní s faktami.

Ako povedala Tyšlerová, drvivá väčšina poslancov hlasovala za prebytočnosť majetku v prípade SOU dopravného v bratislavskej Rači a budovy a pozemkov bývalých muničných skladov v Záhorskej Bystrici a medzi nimi boli aj poslanci Smeru vrátane predsedu poslaneckého klubu Jána Zvonára. Tyšlerová dodala, že ak príde žiadosť na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, kraj bude postupovať v súlade s rokovacím poriadkom.

Ako na dnešnom mimoriadnom brífingu uviedol krajský predseda Smeru-SD Martin Glváč, poslanci žiadajú, aby predseda kraja Pavol Frešo zvolal mimoriadne zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja s jediným bodom - odvolanie Nesrovnala, prípadne, aby Nesrovnalovo odvolanie bolo prerokúvané na riadnom zasadnutí 4. novembra.

Ďalšou požiadavkou poslancov je, aby právnici začali konať vo veci marenia verejnej súťaže alebo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Poslanecký klub Smer-SD žiada Freša aj o to, aby zostavil zmiešanú komisiu zloženú z koaličných a opozičných poslancov, verejnosti a médií na preskúmanie predaja majetku kraja či poskytovaných služieb.

Poslanec Bratislavského samosprávneho kraja Martin Borguľa (Smer-SD) v piatok spochybnil transparentnosť verejných súťaží kraja. Ako uviedol, poslanec Nesrovnal na rokovaní finančnej komisie predložil návrhy na uzavretie zmlúv s víťaznými uchádzačmi napriek tomu, že sa ešte verejné obchodné súťaže neskončili. Ide o predaj Stredného odborného učilišťa dopravného v Bratislave a o prenájom budovy a pozemkov bývalých muničných skladov v Záhorskej Bystrici.

V materiáloch je uvedený dátum 28. október, kedy mali byť predložené na zastupiteľstve kraja. Ako uviedol Borguľa, kraj verejné súťaže vyhlásil na začiatku októbra a záujemcovia mohli svoje návrhy podávať do piatka 21. októbra.

„Je nehoráznosťou, keď šéfom a predkladateľom takýchto materiálov je druhý človek Bratislavského samosprávneho kraja a dokazuje to len prepojenosť štruktúr, ktoré tu šafárili dvadsať rokov na meste za vlády Andreja Ďurkovského a za spojenia KDH a SDKÚ a teraz sa len presunuli o pár ulíc ďalej,“ dodal Glváč.

Prvý návrh predložený na finančnej komisii kraja sa týka predaja bývalého SOU dopravného na Dopravnej 51 v Rači, pričom ako kupujúci je v materiáli uvedený súčasný nájomca Uninova Hostel, s.r.o., Bratislava. Znaleckým posudkom bola hodnota nehnuteľností stanovená na 1 180 000 eur. "Kde pán Nesrovnal berie istotu, že terajší nájomca Uninova Hostel s.r.o. je jediným záujemcom? Akú cenu bude mať odporúčanie finančnej komisie zastupiteľstvu?" pýta sa Borguľa.

Poslanec poskytol aj materiál na uzavretie nájomnej zmluvy o prenájme budovy a pozemkov bývalých muničných skladov v Záhorskej Bystrici. Nájom mal byť uzavretý na dobu 25 rokov. V návrhu sa ako nájomca uvádza Športový klub VODA - HORY so sídlom na Stupavskej ulici v Bratislave.

"Ako je možné, bez nadprirodzených schopností, poznať víťaza súťaže, ktorá sa ešte nekonala? Na túto otázku je jediná racionálna odpoveď, pán Nesrovnal disponuje schopnosťou znemožniť účasť v súťažiach iným záujemcom než tým, ktorých navrhuje finančnej komisii a Zastupiteľstvu Bratislavského samosprávneho kraja," uviedol ešte 21. októbra vo svojom stanovisku poslanec Borguľa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu