Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ročná spotreba liekov na Slovensku: Skoro 95 miliónov balení!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ročná spotreba liekov hradených na základe verejného zdravotného poistenia dosiahla vlani na Slovensku vyše 94,4 milióna balení. Za prvý kvartál tohto roku to bolo 23,3 milióna balení. V roku 2009 sa pacientom vo verejných lekárňach vydalo asi 95,7 milióna balení.

Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytlo Ministerstvo zdravotníctva SR. Ako upozornili lekári združení vo Fóre nezávislých názorov, asi 20 miliónov liekov sa predpíše zbytočne.

"Vysoká spotreba liekov je celosvetový problém. Všetky krajiny sa snažia tento fenomén riešiť. Na Slovensku sme zatiaľ iba na začiatku. Racionalizácia preskripcie je nevyhnutná," povedal zakladajúci člen fóra Stanislav Janota.

Ako poukázal jeho kolega Branislav Sepeši, každý liek, ktorý je predpísaný zbytočne, je škodlivý. "Má svoje nežiaduce účinky, ktoré môžu byť závažné. Čím je pacient starší, tým je zraniteľnejší aj čo sa týka nežiaducich účinkov liekov. A práve táto skupina pacientov sú najväčší konzumenti. Tento paradox vyžaduje  veľmi citlivý, individuálny prístup," povedal.

Podľa ďalšieho z členov fóra Ladislava Laha je niekoľko spôsobov ako znížiť preskripciu. "Technické riešenie prináša navrhovaný zákon o liekoch, a preto ho podporujeme. To hlavné, teda myslenie a cítenie lekárov, ale najmä pacientov, ich psychická závislosť na liekoch - to je veľký problém, ktorý potrebuje čas. Dúfame, že táto kampaň pohne veci u kúsok ďalej. Samozrejme, by sme ale neradi navodili druhý extrémny stav – akési hromadné odmietanie liekovej terapie," uzavrel.

Počet liekov, ktoré ľudia nespotrebujú a skončia v koši, každoročne stúpa. Vlani sa vyhodilo najviac liekov za posledných šesť rokov, pričom do koša putovalo 97,7 tony liekov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu