Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo navrhlo sterilizáciu pre chudobných ľudí zadarmo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo sociálnych vecí navrhlo rozdávať najchudobnejším skupinám obyvateľstva antikoncepciu alebo im umožniť bezplatnú sterilizáciu. Vyvolalo tým vlnu kritiky predstaviteľov koalície pravého stredu, ale aj mimovládnej organizácie Fórum života, podľa ktorej je opatrenie smerované hlavne na Rómov. Ministerstvo reagovalo, že od kontroverznej iniciatívy je pripravené odstúpiť.

Právny predpis sa má zamerať na zhruba 700 komunít, v ktorých žije okolo 200-tisíc ľudí v zlých sociálnych podmienkach. Bezplatná pomoc by bola podmienená súhlasom ľudí. Rezort však návrh čoskoro zrejme stiahne, pretože sa proti nemu postavilo KDH aj časť SDKÚ. Poslanec Miroslav Beblavý uviedol, že štátom preplácané sterilizácie by mohli vyvolať medzinárodný škandál. Podľa Nevládneho fóra predpis zaváňa rasizmom a diskrimináciou.

Štátna tajomníčka ministerstva sociálnych vecí Lucia Nicholsonová naopak návrh obhajovala. "Chodíme po osadách a vidíme, že v rodine je aj desať detí, o ktoré sa nedokážu rodičia postarať. Ženy si antikoncepciu nemôžu dovoliť, muži na antikoncepciu (zo svojej strany) nepristúpia, a tak sa deti rodia do mizerných podmienok," vyhlásila.

V minulosti sa na Slovensku vyskytli prípady rómskych žien, ktoré tvrdili, že boli sterilizované bez ich súhlasu. Obrátili sa dokonca na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý verdikt vynesie pravdepodobne na jeseň.

Ministerstvo po vlne kritiky uviedlo, že je pripravené kontroverzný návrh stiahnuť. "Podľa nás je to dobré opatrenie, ale určite nepôjdeme do extrému. A ak by sme s tým mali problém v koalícii, celý zákon pre jedno čiastočné opatrenie nepotopíme," poznamenala hovorkyňa ministerstva Slavomíra Selešová. Proti bezplatnej antikoncepcii a sterilizácii už vznikla aj petícia, ktorú doteraz podpísalo vyše tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu