Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko má najkrajšiu známku v EÚ

Najkrajšia rytá známka v EÚ pochádza zo Slovenska Zobraziť galériu (2)
Najkrajšia rytá známka v EÚ pochádza zo Slovenska

BRATISLAVA - Poštová známka 400. výročie konania Žilinskej synody vyhrala 1. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie "Grands Prix de l’Art Philatlique". O víťazstve rozhodla odborná porota koncom apríla v Bruseli.

O poštovej známke sa hneď po jej vydaní začalo hovoriť vo filatelistickej obci v superlatívoch, napríklad bola označovaná za najkrajšiu známku desaťročia alebo najkrajšiu slovenskú známku vydanú po roku 1993. Koncom minulého roka bola ocenená dvoma cenami ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a získala aj ocenenie generálnej riaditeľky SP Krištáľovú známku za najkrajšiu známku roka.

Známka vyšla v exkluzívnej hárčekovej úprave v limitovanom náklade 60 000 kusov. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je Dušan Kállay a autorom excelentnej oceľorytiny známky a hárčeka Martin Činovský.

Vzhľadom na skutočnosť, že sa Žilinská synoda konala pod záštitou uhorského palatína grófa Juraja Thurzu z Betlanoviec, stúpenca reformácie augsburského smeru, aj dizajn poštovej známky je prispôsobený týmto historickým reáliám. Na hárčeku je umelecky stvárnený hlavný obraz z tzv. Thurzovho oltára, ktorý si dal palatín vyhotoviť do kaplnky svojho hradu na Orave. Oltár bol neskôr prenesený do evanjelického kostola v Necpaloch, kde sa nachádza dodnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu