Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vládny dokument: Slovenskí moslimovia chatujú s teroristami z al-Kájdy

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovenská vláda prvý raz priznala, že na našom území sa zdržujú osoby napojené na teroristické skupiny. Bezpečnostné zložky tvrdia, že dokonca monitorujú ich vzájomnú komunikáciu cez internet.

Ministerstvo vnútra zverejnilo informácie o možnej hrozbe v materiáli Národný akčný plán boja proti terorizmu na roky 2011 a 2014. Podľa neho je v krajinách Európskej únie hrozba teroristického útoku reálna a vážna. Bezpečnostné zložky priznávajú, že aj na Slovensku žijú ľudia s väzbami na al-Kájdu.

„Napriek celkovej umiernenosti moslimskej komunity sú na našom území monitorované osoby s väzbami na členov teroristických skupín – alžírskej salafistickej organizácie GSPC; v súčasnosti premenovaná na al-Kájda),“ píše sa vo zverejnenom materiáli. Okrem islamistov u nás žijú aj ľudia s kontaktmi na kurdských a čečenských separatistov.

Podľa ministerstva môžu teroristi kontakty na Slovensku využívať pri preprave osôb, príprave teroristických činov v zahraničí či na skrývanie teroristov po spáchaní teroristického činu. Doteraz však neznamenali žiadne prípravy teroristického útoku na Slovensku. „Skryté aktivity a komunikácia osôb napojených na islamistov a radikálne skupiny prebieha najmä osobne, prostredníctvom mobilných telefónov, chatov, blogov na internete, e-mailovej pošty, ICQ, Skype alebo cez rôzne internetové domény, ktorých monitorovanie je problematické,“ uvádza dokument.

Ďalej sa píše, že radikalizovaní občania EÚ v minulosti absolvovali teroristický výcvik v krajinách ako Pakistan, Sýria, Irak, Jemen, Somálsko. Najväčším rizikom je podľa bezpečnostných zložiek účelové uzatváranie manželstiev kvôli získaniu pobytu alebo štátneho občianstva v EÚ. Za najväčšiu hrozbu v najbližších rokoch považujú tajné služby teroristické útoky počas Olympijských hier v Rusku v roku 2014.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu