Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík pripustil tunelovanie firiem zahraničnými vlastníkmi!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf parlamentu Richard Sulík pripustil tunelovanie slovenských spoločností ich zahraničnými vlastníkmi.

"Zachytil som takéto a obávam sa, že to bude pravda, že zahraniční vlastníci na úkor slovenského štátu doslova tunelujú firmy," uviedol v rámci rozpravy o návrhu zákona, ktorým sa mala zastaviť privatizácia teplární.

Sulík reagoval na poslanca SNS Dušana Švantera, podľa neho si takýmto spôsobom prilepšili zahraničné spoločnosti Ruhrgas a Gaz de France (GdF). Tie spoluvlastnia 49-percentný podiel SPP.

"So ziskom sa dá narábať rôznym spôsobom, a keď je dobrý manažment, tak spraví to, čo spravil Ruhrgas s GdF. Objednali si svoje dve dcérske spoločnosti, ktoré mali radiť týmto dvom veľkým firmám. A objednali ich len z toho dôvodu, aby mohli ukradnúť zisk, ktorý sa vytváral tu na Slovensku. Zo Slovenska odišlo 1,3 miliardy slovenských korún," povedal Švantner.

"Áno máte pravdu. Aj ja to pokladám za nedobrú vec. Predpokladám, že sa tomu podarí zamedziť. V tejto veci je naozaj čo robiť," dodal Sulík.

Podľa neho takéto príklady len dokazujú, že zmiešané vlastníctva môžu byť problematické. "A opäť sa len ukazuje, že je lepšie regulovať tú konečnú cenu a potom nech si vlastník hospodári, ako uzná za vhodné," uzavrel Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu