Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Niektorí klienti BMG neplatili dane, stihaní už nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektorí klienti skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, ktorí sú na tzv. Mečiarovom cédečku, sa dopustili protiprávneho konania.

Uviedla to TV Markíza s tým, že stíhaní už nebudú. Keďže je celá záležitosť stará a premlčaná, kompetentné úrady už konať nemôžu. Nahrávku s menami, zakódovanú zložitou šifrou, Vladimír Mečiar odovzdal prokuratúre v roku 2004. Slovenská informačná služba časom odhalila heslo šifry. Bývalý generálny prokurátor pre TV Markíza uviedol, že mu to celé odovzdal bývalý šéf tajnej služby Ladislav Pittner a on potom s tým nakladal podľa trestného zákona a poriadku. Akékoľvek informácie z disku prokuratúra odmietla zverejniť.

Mečiar tvrdí, že aj jemu sa podarilo rozkódovať cédečko, pripomenula TV Markíza a podľa lídra ĽS-HZDS sú tam aj mená ľudí z politiky, ktorí na skrachovaným nebankovkách zarobili. Mená chcel zverejniť v národnej rade, čo sa zatiaľ nestalo. Medzitým začala konať prokuratúra, podľa Trnku poskytli údaje Daňovému riaditeľstvu a Špeciálnemu prokurátorovi. Daňové riaditeľstvo skúmalo, či všetci, čo zarobili na nebankovkách, zisk aj zdanili. "Zistili sme bohužiaľ, že nie všetci si túto daňovú povinnosť splnili, ale nemohli sme už zasiahnuť, nakoľko podľa daňových zákonov, už to bola premlčaná doba," uviedla hovorkyňa Daňového riaditeľstva Gabriela Dianová. To znamená, že uplynulo viac ako päť rokov. Podľa informácií TV Markíza zistila porušenie zákonov aj Špeciálna prokuratúra, no z rovnakého dôvodu tiež nemohli konať. Zoznam ľudí, ktorí investovali v BMG a Horizonte, je prísne strážený na generálnej prokuratúre. Podľa Trnku je na dvoch špeciálnych notebookoch, ktoré sa dajú otvoriť len za prítomnosti troch ľudí pomocou odtlačkov prstov - jedným je aj Trnka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu