Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena, ktorej muž zastrelil deti a potom aj seba, sa obrátila na Európsky súd

Dana Kontrová (vpredu) so svojou právnou zástupkyňou Ivetou Rajtákovou.
Dana Kontrová (vpredu) so svojou právnou zástupkyňou Ivetou Rajtákovou.

KOŠICE - Dana Kontrová (31), ktorej manžel zavraždil deti a potom i seba, chce od štátu 20 miliónov. Kontrová je totiž presvedčená, že polícia nezabránila vražde jej detí, preto chce od štátu odškodné. Na Silvestra 2002 Danin manžel Miloš Kontra zastrelil syna Miloška († 1) a dcéru Dianku († 5) a nakoniec zbraň obrátil proti sebe. Sťažnosť Dany Kontrovej proti Slovenskej republike prijal Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Dana Kontrová trvá na tom, že polícia ako taká (nie jednotlivci) nezabránila zavraždeniu jej detí aj napriek jej mnohým upozorneniam na nebezpečnosť manžela Miloslava Kontru († 28). Navyše má ťažké srdce na naše súdnictvo pre pretrvávajúci spor štát verzus obžalovaní policajti. Je tiež sklamaná z postupu Ústavného súdu, ktorý nerozhodol o jej žiadosti o nemajetkovú ujmu (odškodné). Preto sa obrátila na Štrasburg ešte vo februári 2004. Vie, že jej už nič nevráti milované deti, no rada by sa dočkala satisfakcie. Zatiaľ nie je známe, kedy padne pred Európskym súdom rozhodnutie. „Do 5. septembra sa vyjadríme k ďalším predloženým otázkam, ktoré súd vyžiadal,“ upresnila Kontrovej právna zástupkyňa Iveta Rajtáková. Tento súd zrejme nebude trvať na verejnom pojednávaní, kde by musela vypovedať i Kontrová. Súd najprv preskúmal prijateľnosť sťažnosti. Teraz bude skúmať podstatu prípadu.


Tušickou tragédiou sa zaoberali aj slovenské súdy. Štát žaloval konkrétnych policajtov z nedbanlivosti. Najprv okresný a krajský súd rozhodli v prospech obžalovaných. Neskôr Najvyšší súd v roku 2004 konštatoval, že došlo k porušeniu zákona a celý prípad sa vrátil na prvostupňový súd. Okresný súd v Michalovciach odsúdil žalovaných expolicajtov. Keďže sa títo odvolali, v tejto kauze bude rozhodovať Krajský súd v Košiciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu