Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Študent vyhral súd, vrátia mu školné, píšu HN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Bývalý vysokoškolák vyhral podľa denníka Hospodárske noviny (HN) súd za vyberanie školného za diaľkové štúdium na verejnej Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Súdy rozhodli, že spoločnosť Akadémia vzdelávania, ktorá mala vzdelávanie technicky zabezpečovať, od niekdajšieho študenta vyberala peniaze neoprávnene, vyplýva zo zistení HN. Verejné vysoké školy využívali v minulosti spoluprácu s ďalšími organizáciami, pretože vyberať poplatky priamo mali zakázané.

Víťaz súdneho sporu Milan Cipciar začal externe študovať v roku 2002. Ešte pred nástupom na štúdium ho Akadémia vzdelávania vyzvala, aby podpísal zmluvu o zabezpečení vzdelávania a zaplatil poplatok asi 996 eur (zhruba 30.000 Sk). V opačnom prípade by nebol zapísaný do prvého ročníka.

Cipciar platil aj v ďalších rokoch, až do piateho ročníka, v ktorom neuhradil celú žiadanú sumu. Akadémia od neho neskôr začala peniaze vymáhať, bývalý študent zase požiadal, aby mu vrátila všetky zaplatené peniaze. Za pravdu mu dal okresný súd, verdikt neskôr potvrdil aj krajský súd. Proti vyberaniu školného cez sprostredkovateľské organizácie či cez darovacie zmluvy sa snažil opakovane zasiahnuť bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH), no neuspel.

Súčasný minister Ján Mikolaj (SNS) verejným školám umožnil vyberať školné v limitovanej výške oficiálne. Aj táto zmena zákona však vyústila do podaní sťažností na súdy. Poslanci totiž pri hlasovaní zmenili aj pravidlá pri vyberaní školného za denné štúdium. Ak totiž vysokoškolák napríklad opakuje ročník, škola od neho môže za neopodstatnené predĺženie vzdelávania žiadať poplatok.

Túto možnosť mali univerzity už od roku 2002, po novelizácii zákona v roku 2007 sa začala vzťahovať aj na ľudí, ktorí začali študovať ešte pred rokom 2002. Podľa opozičných poslancov ide o nepovolenú retroaktivitu zákona, pretože študenti nastupovali do školy za iných podmienok, než by ju mali dokončiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu